Malíř a grafik Jiří Anderle oslavil osmdesátiny

16. září 2016

14. září oslavil osmdesáté narozeniny malíř a grafik Jíří Anderle, jemuž bychom na vizitku rozhodně neměli zapomenout připsat také slovo vypravěč, potažmo rozhlasový vypravěč.

V poslední době nebylo snadné domluvit si s ním setkání a rozhovor, vždy při té příležitosti mluvil o nutnosti dotáhnout do finiše nadcházející retrospektivní výstavu (už je pro veřejnost otevřena v pražském Obecním domě), se kterou je spousta starostí a organizace. Z obavy reportérovy, že se nakonec interview nepodaří stihnout a současně ze zájmu o zachycení obrazu skutečnosti se zrodil nápad nečekat na chvíli soustředěného klidu v ateliéru a vypravit se za malířem do jeho galerie.

03618503.jpeg
Jiří Anderle, expozice k jeho 80. narozeninám v Galerii Hollar


Malířova galerie se před časem přestěhovala z pražské Peléovy vily do středočeského Pavlíkova, kde se v roce 1936 Jiří Anderle narodil a kam za jeho obrazy tváří, kolotočů nebo stromů jezdí lidé nejen ze Šumavy nebo z Tater, ale také z Ameriky nebo z Mexika, jak dokazuje místní návštěvní kniha. A tak si autor vyprosil termín pro setkání uprostřed práce a běhu osmdesátníkova a vznikla reportážní zvuková momentka složená ze záběrů a příběhů pokradmu ulovených za situace, kdy na reportéra ani na interview vlastně vůbec není kdy.

Archiv pořadu Víkendová příloha

Spustit audio