Osm let s dokumenty nové generace

Noví autoři, nové formáty a dánsko česká dokumentaristka Brit Jensen.

Od ledna 2007 představuje Český rozhlas v cyklu Hry a dokumenty nové generace tvorbu začínajících rozhlasových autorů. Tento projekt vznikl především jako pokus přivést k médiu rozhlasu nové tvůrčí osobnosti a s nimi také nové nápady a tvůrčí postupy. Tentokrát se ve vysílání zaměříme na rozhlasový dokument. Jaká témata přitahují nové tvůrce, jak se jim daří "pouhým zvukem" vyprávět příběh a postihnout atmosféru nebo prchavý pocit?

Během osmi let se o natočení rozhlasového dokumentu pokusilo kolem třiceti autorů z různých uměleckých i neuměleckých oborů. Někteří z nich drželi poprvé v ruce rozhlasový mikrofon, jiní už za sebou třeba měli zkušenost zvukových designérů nebo studentů rozhlasové tvorby.

Součástí pořadu jsou konkrétní ukázky z tvorby debutujících autorů, které reprezentují hned několik rozdílných tvůrčích přístupů a možných pohledů na rozhlasový dokument.

Poslechneme si úryvky z dokumentů: - Mami, ten mikrofon je úplně detektivní (2008) – autorka Dagmar Urbánková - Ještě nejsem v kubánském odboji (2010) – autorka Hana Malaníková - Výhybka (2014) – autorka Kateřina Jungová - Krajina paradoxu (2012) – autorka Ivana Růžičková - Úhoři (2013) – autorka Veronika Pospíšilová - U Ondry na chatě aneb zmáčkni knoflík (2009) – autor Tomáš Procházka - A to je ta česká země (2012) – autorka Eva Blechová

Čtěte také: Radiodokument - všechny dostupné dokumenty ve zvuku.

Poslední z uvedených pořadů reprezentoval Český rozhlas pod názvem V Trinksaifen jsme byli doma na mezinárodním dokumentaristickém festivalu Prix Europa v roce 2013.

Jako pandán k ukázkám z dokumentů začínajících dokumentaristů uslyšíme rozhovor s nekonformní dánsko českou dokumentaristkou Brit Jensen, která v současné době pracuje mimo jiné jako dramaturgyně rozhlasových dokumentů v Českém rozhlase. Brit hovoří nejen o svých dokumentaristických začátcích, kouzlu objevování nebo rozdílech mezi dánským a českým rozhlasovým dokumentem, ale hlavně o svém vlastním přístupu k tématům a osobám, se kterými se při natáčení setkává. Dozvíme se, co nemá v dokumentu ráda, jakou roli pro ni hraje zvuk, ticho, určitý rytmus a také to, co jí podle jejích vlastních slov připadá na rozhlasovém dokumentu „extra krásný“.

Pořadem provází dramaturgyně Gabriela Albrechtová.

autoři: Gabriela Albrechtová , Brit Jensen
Spustit audio