Ostrava za ostnatými dráty aneb Od totality k totalitě

13. březen 2015

Dvouhodinová koláž postavená na textových ukázkách z dobových dokumentů i literatury je doplněna výpověďmi těch, kterých se perzekuce totalitního režimu nejvíce dotkla, i komentáři historiků.

Poslouchejte na Vltavě 13. března 2015 ve 20:00. Po odvysílání se dokument objeví také na stránce Publicistika.


Ani „ocelovému srdci republiky“ se nevyhnuly politické procesy. V procesu Buchal a spol. navazujícím na monstrproces s Miladou Horákovou padly čtyři hrdelní tresty a pět doživotí. Ukázka článku z rubriky Dopisy Nové svobodě: V době, kdy američtí váleční štváči bombardují klidná korejská města a vesnice a kdy hrdinný korejský lid žene Li Syn-manovy zrádce ze své země, stojí před krajským soudem v Ostravě smečka podobných zrádců s Buchalem v čele.

Téma Ostravy za ostnatými dráty ale otevřeme příběhem pěti ostravských skautů, kteří se bezprostředně po okupaci zapojili do odboje, oslovíme děti 50. let, rodinu Jana Zajíce a kromě jiného nabídneme unikátní nahrávky s manželkou ostravského chartisty Dolores Šavrdovou. Autentické výpovědi jsou doplněny dobovými mediálními výstupy a komentáři ostravských historiků.


V pořadu hovoří například Zdeněk Růžička, odsouzený v politickém procesu Buchal a spol. navazujícím na proces s Miladou Horákovou, manželka ostravského chartisty Dolores Šavrdová nebo historik a jedna z vůdčích postav občanského hnutí Pant Jiří Šimíček.

Účinkují: David Viktora, Alena Sasínová-Polarczyk, Eva Lenartová a Monika Horsáková

V ostravském studiu připravila Tvůrčí skupina Regiony.

autor: ele
Spustit audio