Páteční večer s Václavem Havlem: Audience a dokument Andreje Kroba

7. říjen 2016

I když dnes většina lidí dnes vnímá Václava jako politika, do společenského vědomí vstupoval především jako dramatik. Právě jeho divadelní tvorbě je věnován tento pořad.

Václav HavelObčas se ptáte, proč Bůh nebo víru v nějakou nadosobní autoritu nenalézáte v mých hrách. To souvisí s jejich poetikou, s jejich žánrem, já jsem prostě celý život psal takové hry, které spíš tu otázku po smyslu otevírají tím, že líčí nesmysl..

Na otázku jak hrát Havlovy hry se pokouší odpovědět dokument Andreje Kroba Jak hrát a přitom nehrát Havlovy hry, který vysíláme v úvodu Pátečního večera. Andrej Krob během pětatřiceti let inscenoval téměř všechny Havlovy hry. Některé dokonce několikrát. V dokumentu, ve kterém zazní i několik vzácných nahrávek, Andrej Krob specifikuje obtíže spjaté s inscenováním Havlových her i jejich proměnu v čase.

V další části večera si můžete poslechnout rozhovor, který Václav Havel poskytl stanici Vltava Na Hrádečku, v srpnu roku 2006. Celý program uzavře hra Audience. Havel ji napsal víceméně pro pobavení svých přátel v roce 1975 a využil v ní své zkušenosti s „dělnickou profesí“. Poprvé na scénu vstupuje Havlovo alter ego Vaněk, postava kterou pak oživili další autoři, například Pavel Kohout nebo Jiří Dienstbier. Vltava ji nabídne svým posluchačům v dnes již v legendární nahrávce, která v roce 1977 vznikla ve studiu Vladimíra Merty, režii Luboše Pistoria a kde roli Sládka hraje Pavel Landovský a role Vaňka se ujal sám Václav Havel.

Spustit audio