Posedlosti Arnošta Goldflama. Spisovatel, dramatik a režisér oslavil 70. narozeniny

22. září 2016

Páteční večer přinesl mj. úryvky z rozhlasové hry Arnošta Goldflama (*22. září 1946) Budou vyvoláni jménem. Tato brněnská inscenace v režii Jana Antonína Pitínského a dramaturgii Tomáše Sedláčka získala v roce 1999 prestižní ocenění Prix Bohemia Radio.

Goldflamovy scénáře pro rozhlas zůstaly zatím stranou, pokud jde o souborné publikování jeho dramatických textů v brněnském nakladatelství Větrné mlýny. V roce 2010 tam vyšla první část jeho díla, obsahující i bibliografii, a to pod názvem Písek a jiné kousky. V novém, a v pořadí tedy druhém, svazku Horror a další hrůzy píše v jedné z úvodních studií Jiří Holý, že Arnošt Goldflam je jedním z mála současných českých autorů, kteří se hlásí ke svým židovským kořenům, a poměrně často zpracovává židovské motivy.

Holý upozorňuje, že "mezi autory, kteří na Goldflama působili, patřil Franz Kafka (adaptace děl Proces, Proměna, Ortel), Joseph Roth (Hotel Savoy), Franz Werfel (Dům radosti, dům smutku) a zejména Karel Poláček. Poláčka Goldflam nepovažoval jenom za humoristu, ale i za velkého sebeironika, v jehož fikčním světě se mísí bizarní situace, smutek, trapnost a vážnost. Goldflam stejně jako Poláček dokáže jazykovým gestem vystihnout vnitřní svět postavy, snahu o důstojnost, banalitu a také nebezpečí manipulace s jazykem, která bývá počátkem manipulace s lidmi.

02891835.jpeg

Ovšem zatímco Poláček zůstává u uměřeného mimetického realismu, Goldflamův svět míří také k nadsázce a fantastice." V Pátečním večeru o tom bude svědčit i zvuková ukázka z divadelní hry Arnošta Goldflama Doma u Hitlerů v podání brněnského HaDivadla a krátká povídka Bylo nebylo, kdoví, v níž autor Hitlerův život situoval do Brna a postavil do paradoxních souvislostí. Dále zazní Goldflamovy večerníčky, které se vysílaly na stanici Český rozhlas Dvojka v cyklu Hajaja: Tatínek a strašlivé Brno a Tatínek a divadlo. V závěru pořadu přečte Arnošt Goldflam v premiéře zkrácenou verzi své povídky Posedlost.

Večerem provází Alena Blažejovská Režie Radim Nejedlý

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio