Ro(c)k v poezii

3. červen 2016

V rámci Amerického roku se vracíme k některým dílům cyklu Rock v poezii.

Vhledem k výročí Allena Ginsberga začínáme jeho básní Nové sloky pro milost boží. Účinkuje Filip Kaňkovský. Připravil Josef Rauvolf. Režijní spolupráce Alena Zemančíková.

  1. díl
  Allen Ginsberg - Nové sloky pro milost boží

  2. díl
  Allen Ginsberg - Sútra wichitského víru

  3. díl
  Allen Ginsberg - Guru

  4. díl
  Allen Ginsberg - Král Majáles

  5. díl
  Allen Ginsberg - Kvílení

  6. díl
  Allen Ginsberg - Tetě Růženě

  7. díl
  Allen Ginsberg - Píseň

  8. díl
  Allen Ginsberg - Kvílení

  9. díl
  Allen Ginsberg - Poznámka pod čarou ke Kvílení

  10. díl
  Allen Ginsberg - Blues Otce smrti

Zhudebňování poezie má v našich zemích tradici a věnovali se mu muzikanti z celého spektra populární hudby, od těch folkověji laděných přes ortodoxní rockery až k těm nejtvrdším a různým experimentům, nemluvě o tradici domácího undergroundu a písničkářích. Zaměřovat se ovšem pouze na domácí produkci by znamenalo připravit se o spoustu velice zajímavých adaptací světové poezie, klasické i současné – stejně jako u nás, i v zahraničí se jí totiž muzikanti rádi nechávali inspirovat.

Pořad připravoval Josef Rauvolf, kterého známe zejména jako překladatele a vykladače anglicky psané, zejména americké literatury. Milovníci rockové hudby si také jistě vzpomenou na televizní seriál Bigbít, jehož byl spoluautorem a v němž šlo o podrobné dějiny rocku u nás, podílel se i na televizním cyklu Alternativní kultura. V programové řadě Důvěrná sdělení v každém desetiminutovém pořadu zazní jak samotná báseň – vždy česky –,tak její zhudebněná verze, a samozřejmě v autorském komentáři příběh a dobové souvislosti básně, jejího zhudebnění, skupiny či sólisty, který ji interpretuje.

autor: Josef Rauvolf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.