Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Repríza Silvestra na Vltavě 2015

27. srpen 2016

Monografická, celodenní kompozice o křehkých hranicích hrdinství a zbabělství nahlížená převážně s humorným nadhledem. V hudbě, literatuře, dramatu, kabaretu a dokumentu. S kolegy ze stanice Vltava a Centra výroby dramaturgicky připravil Jiří Kamen. Až na několik výjimek zařazujeme do celodenního vysílání jen premiéry.

Vysíláme 27. srpna od 7:00.

Programové tipy:

7:04Robin Hood, polárník lord Franklin, silniční lupiči, lapkové, piráti - část první. Kladní i méně kladní hrdinové v britských lidových písních. Připravil a komentuje Michal Hromek. Účinkuje Renata Klusáková.

7:15Padouch nebo hrdina? Šestkrát a vždycky jinak. Kde se tady vzal ten čert a jak to bylo s Mefistem? Loučení se starými - nebo domnělými - pravdami nemusí být zdaleka jenom poučné, může být i zábavné. V pohádkách, legendách, literatuře i v historii. Připravila a uvádí Eliška Závodná.

7:55Balonové dobrodružství - z Prahy k Baltickému moři (1/7)Silvestrovská četba na pokračování podle cestopisu Josefa Richarda Vilímka. Připravily Blanka Hemelíková a Eva Willigová. Účinkují Viktor Preiss, Petr Nárožný a Otakar Brousek. Režie Ivan Chrz.

9:20Aby ho někdy "neflekla mrtvička"...Čeští hrdinové v žánrových obrázcích a karikaturách aneb Jak velká duše se skrývá v obleku maloměšťáka. Nakolik rozšafný otec Kondelík či bohorovný Matěj Brouček ilustrují "potlačované" rysy české povahy? To se pokusila Milena M. Marešová zjistit za pomoci historika Jiřího Raka.

13:40Heroické i podlé postavy jazzové mytologieVyprávěním historek o hrdinských činech muzikantů a zpěváků vznikly Nové pověsti jazzové. O pravdivosti těchto legend by se dalo občas pochybovat, ale není šprochu ... Připravil Aleš Benda.

22:05Pavel Göbl: Z pekla i nebeNa Ostravsku řádí nesmrtelnost a nikdo neví, kam se poděla smrt. Pohádka Dařbuján a Pandrhola ve verzi pro dospělé. Text získal čestné uznání v autorské soutěži Českého rozhlasu v roce 2013. Dramaturgie Renata Venclová. Režie Tomáš Soldán. Účinkují: Leoš Noha, Norbert Lichý, Jiří Lábus, Miloš Černoušek, Josef Bartoň, Petr Vaněk, Ivana Hloužková, Oldřich Vlach, Martin Skopalík, Anna Stropnická, Václav Bahník a další. (premiéra)


Monografická silvestrovská celodenní vysílání mají ve vltavském programu víc než desetiletou tradici. Před lety jsme ji zahájili komponovaným vysíláním o broucích. Překvapilo nás, že jsme s tímto tématem, které se nám zpočátku zdálo poněkud obskurní, „pokryly“ bezmála čtyřiadvacetihodinové vysílání.

V dalších letech jsme na silvestra zkoumali vodní živel, následoval zločin a trest, umělé bytosti, železnice, oheň, vzduch, Anglie, rakousko-uherské časy, gastronomie, Jaroslav Hašek a Bohumil Hrabal, a zatím posledním tématem byla hudba. Letos jsme se rozhodli pro navázání na letošní programový projekt Českého rozhlasu Hrdina.cz. Na naší volbě není nic překvapivého, neboť prvotní nápad na tento hrdinský projekt se zrodil ve vltavských útrobách. Sám jsem byl účastníkem porady, na které jsme přemítali o leitmotivu vltavského pro rok 2015 a na níž můj kolega, vltavský slovesný dramaturg Martin Velíšek, poprvé vyjevil svůj nápad na realizaci projektu nazvaného Hrdina.cz.

Hrdinu.cz jsme pro silvestrovské potřeby ovšem lehce transformovali v duchu možná nejinspirativnější myšlenky Limonádového Joea: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Silvestrovské seriály

Silvestrovské vysílání prostupují čtyři seriály. Desetidílný cyklus Michala Hromka Robin Hood, polárník lord Franklin, silniční lupiči, lapkové, piráti o kladných i méně kladných hrdinech-antihrdinech, včetně silničních lupičů, lapků a pirátů v britských lidových písních.

Při poslechu šestidílného cyklu Elišky Závodné, jehož název parafrázuje podtitul kompletního silvestrovského programu Padouch nebo hrdina?, si posluchač uvědomí, že historie je mnohem živější, než si myslíme. Je živá především proto, že z času na čas uvědomíme, jak je nutné znovu a znovu revidovat historické skutečnosti. Zažité pravdy nahlížet jinýma očima. Díky výsledkům stále nových a nových bádání končí někteří historičtí „hrdinové“ jako padouši a naopak: Odysseus, Caligula, Mesalina, císař Zikmund aj. Loučení se starými – nebo domnělými – pravdami nemusí být zdaleka jenom poučné, může být i zábavné, slibuje autorka cyklu.

K „programovým jistotám“ letošního vltavského Silvestra bude určitě patřit sedmidílná dramatizovaná četba Balonové dobrodružství – z Prahy k Baltickému moři. Silvestrovské čtení na pokračování podle cestopisu Josefa Richarda Vilímka jsme v premiéře vysílali v roce 2009, kdy se naše silvestrovské programy odehrávaly nad zemí. K seriálům můžeme zařadit i hudební přispění Petra Dorůžky (Zločin a trest v textech anglosaských písní nebo o Hudbě rebelů i válečníků) a Aleše Bendy o heroických i podlých postavách jazzové mytologie.

Brouček, Kondelík, náš přítel Radouš a mnoho dalších…

Z dalších programů vybírám dva příspěvky Mileny M. Marešové. K natáčení pořadu s poněkud nesilvestrovským názvem Aby ho někdy „neflekla mrtvička…“ autorka pozvala historika Jiřího Raka. Půjde o české hrdiny v žánrových obrázcích a karikaturách. Můžeme mluvit o velké duši skryté v maloměšťákově obleku. Nakolik rozšafný otec Kondelík či bohorovný Matěj Brouček ilustrují „potlačované“ rysy české povahy? Tak na tuto otázku bude Jiří Rak hledat odpověď. V dalším pořadu Mileny M. Marešové nazvaném Aby to blesk, jsem dnes melancholický jako kocour se na dobrodružnou výpravu za postavami slavných románů od Falstaffa po Řehoře Samsu vypravíme s literárním kritikem, vysokoškolským pedagogem a překladatelem, Ladislavem Nagyem.

Osvědčené plzeňské autorské duo Tamara Salcmanová a Miroslav Buriánek se svém silvestrovském příspěvku Náš přítel Radouš vypraví po stopách jedné plzeňské legendy.

Do světa Kalevaly – severského světa bohů-hrdinů v pořadu „Mráz mi písně našeptával, déšť mi runy v duši dával…“ nás zavede Vlaďka Bezdíčková s Michalem Švecem. Připravujeme i speciální silvestrovské vydání Polní pošty. Tradičně se do silvestrovského programu chystá přispět, v roli scénáristky, jazzová zpěvačka Jana Koubková. V silvestru nemůže chybět kabaret, půjde o další vydání Kabaretu v éteru tentokrát s Divadlem Ad Hoc a jeho silvestrovským přispěním nazvaným S úsměvem nepilota. Rozhlasové drama budou reprezentovat dva tituly: premiéra hry Pavla Göbla Z pekla i nebe a repríza Keltského kníru Václava Klofáče Jiřího Kamena.

Nesmím zapomenout na dominantu večerního vysílání, operetu Bandité od Jacquesa Offenbacha v rozhlasové nahrávce z roku 1953 s legendárním Oldřichem Novým jako vypravěčem a dalšími vynikajícími českými herci a pěvci té doby.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.