Skromný architekt světového významu Josip Plečnik: „Nejmĕnujte me nikdy…“

18. březen 2017

Dávného října roku 1931 napsal slovinský architekt Josip Plečnik kaplanovi Alexandru Titlovi do Prahy: „Nejmĕnujte me nikdy při referatech v novinach nebo přednaškach a nepřipravujte mi žadnych překvapeni. Slava je polni trava a řady – to jsou hnůj.“ Dopis psal Plečnik v češtině a souvisí se stavbou kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech v Praze.

Všechny materiály, plány a návody pro výstavbu kostela, posílal Plečnik poštou. Sám pražský kostel nikdy nespatřil. Stejně tak si nepřál, jak je možné vyčíst z jeho dopisů, aby jej kdokoli uváděl jako autora kostela. Důvody, které k tomu vedly, byly poměrně dramatické. Část tehdejší veřejnosti totiž velmi ostře vystupovala proti jeho zásahům na Hradčanech, proto zklamaný mistr opustil českou metropoli uprostřed práce a po roce 1934 se už nikdy do Prahy nevrátil. K jeho rozhodnutí přispěla také pozvání k návratu do Lublaně a ke spolupráci při založení tamní fakulty architektury.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Josip Plečnik je důležitou částí kulturní historie dvou národů – Čechů a Slovinců Česká odborná literatura řadí Jože Plečnika ke třem největším českým architektům 20. století. Podobně jsou ceněni ještě Jan Kotěra a Pavel Janák.

Vynikajícího slovinského architekta považují Češi za svého. Stejně jako například skladatele Jakoba Galluse a jazykovědce Matiju Murka, kteří stejně tak působili v Praze a jsou tam i pohřbeni. V české historické paměti přináší Plečnikovi bezpochyby již téměř devadesát let největší uznání skutečnost, že právě on a nikdo jiný získal vzápětí po první světové válce objednávku na obnovu Pražského hradu, největší dominanty hlavního města České republiky, která je zapsána na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Josip Plečnik mimo jiné navrhl také unikátní českou sakrální památku 20. století, kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze. O jejím dramatickém plánování a výstavbě, řízené Plečnikem korespondenčně na dálku sedmi set kilometrů, které jej od Prahy dělily, budou vyprávět Tomáš Valena, emeritní profesor Vysoké školy v Mnichově a historik umění, prof. Damjan Prelovšek z Lublaně, někdejší slovinský velvyslanec v České republice.

Nahlédněte do interiéru kostela:

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Čtěte také: Unikátní 360° fotografie interiéru Winternitzovy vily od Adolfa Loose

Foto: Eliška Svobodová

autoři: Milena M. Marešová , Peter Kuhar
Spustit audio