Svět žen Karla IV.

28. říjen 2016

Inspirace k námětu Pátečního večera nazvaného Svět žen Karla IV. přišla z neočekávaného místa - z Kladrub u Stříbra, dnes vnímaných především jako Santiniho skvostné dílo.

Tamější kastelán Ing. Milan Zoubek vrací postupně klášteru a celému místu život. Vytvořil mimo jiné jakousi „galerii“ vůní.

V letošním roce jsou tady i vůně inspirované historickými osobnostmi - Karel IV., Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická, Alžběta Pomořanská.

Karel IV. totiž v klášteře Kladrubech u Stříbra přespal na své cestě do Norimberku. Odtud inspirace pro magistru farmacie Petru Hlavatou, která jednotlivé vůně navrhla. A také autorku pořadu Evu Ociskovou. Bude v něm dále řeč o soudobé módě, šperkařství a o tom jaké stopy zanechaly české šlechtičny v Evropě.

Na cesty po stopách Karla IV. se už před 13 lety vydali cestovatelé a spisovatelé Zuzana Foffová a Bohumil Vurm, autoři knihy Karel IV. - Rytíř, poutník, král a císař. Putovali po místech známých, objevili na některých místech v Evropě stopy, které zanechaly dnes už téměř neznámé, ale významné ženy pocházející z našich panovnických rodů.

02723887.jpeg

Do jakých látek se české královny oblékaly, jak jejich královské roucho vypadalo, to je téma pro archeoložku Milenu Bravermanovou, kurátorku textilních a archeologických sbírek ze Správy Pražského hradu.

O klenotech a špercích, o jejich příbězích i zcela nečekaných objevech, k nimž došlo nedávno a dochází stále, vypráví PhDr. Dana Stehlíková, CSc., kurátorka sbírek drahých kovů a Lapidária oddělení starších českých dějin Národního muzea v Praze.

Citované literární památky - Maiestas Carolina, Zbraslavská kronika - a texty našich historiků Boženy Kopičkové, Josefa Šusty a Jana Bauera nás uvádějí do společnosti doby Karla IV.

V Pátečním večeru nemůže chybět ani hudba. Ars cameralis s uměleckým vedoucím Lukášem Matouškem představí instrumentální hudbu z okruhu Karlovy Univerzity, Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem přednese hymnus Ave Maria stella z okruhu nejstarších mariánských zpěvů. Zazní i skladby Oldřicha Františka Korteho ispirovaná historií. Anonymní písně zazpívají Jitka Čechová a Jaroslav Tománek, Čím, ne-li láskou na slova Francesca Petrarcy Pavel Jurkovič, Pražské madrigalisty a soubor Musica Bohemica diriguje Jaroslav Krček.

02692251.jpeg
autor: Eva Ocisková
Spustit audio