Ten, který domluvil Únor. Bedřich Rattinger, klíčová postava komunistického puče v roce 1948

21. únor 2024

Jeho jméno dnes téměř nikomu nic neříká. Málokdo si vybaví, že šlo o významnou osobnost politického uvolnění roku 1968. Ale připomínat si Bedřicha Rattingera je důležité s jiným klíčovým letopočtem našich dějin − s rokem 1948. Únorový deník Bedřicha Rattingera poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jan Adamec, Rattingerovi příbuzní a kolegové, ukázky z deníků čte Martin Myšička
Připravil: David Hertl
Natočeno: 2017

Únorové události roku 1948 mají nejméně dvě strany: tou jednou jsou mítinky komunistických přívrženců v ulicích a Klement Gottwald řečnící na náměstích, tou druhou stranou je téměř neviditelná práce v národním shromáždění, kde se komunisté snaží získat pro svoji novou vládu poslance z nekomunistických stran.

Jednáním je pověřen Bedřich Rattinger, po druhé světové válce tajemník klubu komunistických poslanců v národním shromáždění. O tom, jak vše tehdy – jeho pohledem – probíhalo, sepsal zajímavé svědectví. Tyto zápisky se samozřejmě liší od toho, co komunistická strana později léta předkládala veřejnosti jako svoji legendu o vítězství dělnické třídy.

Život Bedřicha Rattingera a to, jak nenápadně ovlivňoval poválečnou československou politiku, připomene historik Jan Adamec. Hovořit budou také Rattingerovi blízcí: dcera Alena Pálková, vnuk Petr Doleží, vnučka Martina Pálková, právničtí kolegové Ján Gronský a Václav Pavlíček, a také Pavel Pejcha, který v rodině Bedřicha Rattingera vyrůstal. Osou pořadu budou citace z Rattingerova deníku, který podrobně přiblíží jeho angažmá v únoru 1948.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související