Tragický osud členů odbojové skupiny Předvoj

21. říjen 2016

V minulém roce jsme si připomněli sedmdesáté výročí konce druhé světové války, největší katastrofy dvacátého století, jejíž důsledky sahají až do naší současnosti. Pozornost v pořadu Svou svíci zhasnu a přec rozsvítím tisíce jiných... se zaměří na její poslední měsíce, na jaro roku 1945, kdy se nacistický režim ještě jednou vzepjal v celé hrůze svého barbarství.

Vysíláme 22. října., 12. listopadu a 3. prosince v 9:45.

K těmto posledním výstřelkům nacistického běsnění patří i hromadná poprava jedenapadesáti představitelů českého odboje 2. května 1945 v terezínské Malé pevnosti na základě rozkazu zastupujícího říšského protektora Karla Hermanna Franka. Tragickým paradoxem je, že k ní de facto došlo neuposlechnutím příkazu nadřízeného, Ernsta Kaltenbrunnera, šéfa hlavního říšského bezpečnostního úřadu, který při své návštěvě Terezína v druhé polovině dubna zakázal popravy neodsouzených vězňů a nařídil propuštění nemocných, což se také 30. dubna skutečně stalo.

Čtěte také: 365 mrtvých jako dní v roce

Mezi jedenapadesáti popravenými, ve své většině mladými lidmi, byli i čelní představitelé a zakladatelé revoluční odbojové organizace Předvoj, jež v celku všech svých složek byla v posledních měsících války největší odbojovou organizací v českých zemích. Síť odbojových skupin, jež se považovaly za součást tzv. velkého Předvoje, obsáhla prakticky celý protektorát.

Autorka pořadu Alena Wagnerová vychází z dobových dokumentů, svědectví a vzpomínek pamětníků. Na přípravě se podílel také historik Jakub Jareš.

autor: Alena Wagnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.