Musica animata (Třebíč)

26. červen 2009

Oživující hudba, asi tak by se dal přeložit název souboru, který v Třebíči sdružuje zpěváky i instrumentalisty. Krédo souboru napoví víc: "Musica animata - hudba živá, oživující, vzbuzující zájem. Hudba s hlubokým duchovním obsahem, hudba kvalitní a kvalitně provedená, hudba navzájem spojující lidi různých povah, s různým pohledem na svět, hudba jako nezasloužený dar, hudba jako poděkování jejímu Dárci."

Trocha historie: kořeny souboru Musica animata sahají do 80. let 20. století, kdy vznikl při kostele sv. Martina v Třebíči malý, asi desetičlenný sbor mládeže, který - jak se píše na webu souboru Musica animata - "svým názvem TRAPAS vyjadřoval nejen úroveň podání skladeb, ale zároveň touhu tuto úroveň neustále zvyšovat". Název Musica animata nese soubor od roku 1994, dnes ho tvoří asi sedmdesátka hudebních nadšenců. Výčet míst, ze kterých pocházejí, je dlouhý: jsou z Třebíče, Budišova, Brna, Starče, Náměště nad Oslavou, Jaroměřic nad Rokytnou, Moravských Budějovic, Babic, Střelic, Přibyslavic atd. atd. Za více než dvacet let existence souborem prošlo na 360 lidí! Vzhledem k tomu, že každý člen má k nácviku ty nejlepší podmínky, tzn. má vlastní noty, kazety s počítačovou nahrávkou partu v pomalém tempu, kurzy hlasové výchovy, základy hudební nauky, ale i možnost individuálních zkoušek, je úroveň výborná! Poslechněte si ukázky, které jsme pro vás na RAMPĚ připravili a kromě toho taky rozhovor se sbormistryní Veronikou Hrůzovou a dirigentem Karlem Tomkem. A na závěr ještě jeden slogan: "Ani máma, ani táta, to je naše ANIMATA."

00948707.jpeg

Webové stránky souboru

autor: Petr Kadlec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.