Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Brně

29. květen 2012

Kdybyste se zeptali studentů brněnské Masarykovy univerzity na jejich pěvecký sbor, zřejmě byste se dozvěděli, že k němu mají velký respekt – kolují totiž zvěsti, že dostat se do něj přes všechny konkurzy a přezkoušení není vůbec snadné.

Každopádně brněnský univerzitní sbor se snaží o co největší kvalitu a jeho snažení už bylo mnohokrát oceněno i porotami na sborových přehlídkách a soutěžích. Sbor se například stal absolutním vítězem mezinárodního festivalu akademických sborů v roce 2010 a ještě v téže sezóně následovalo ocenění Unie českých pěveckých sborů „sbor roku 2010“. Podobných úspěchů má na svém kontě sbor již pěknou řádku, i když je to soubor ještě poměrně mladý – vznikl v roce 2004. Bylo ovšem na co navazovat, protože sborové zpívání má na českých univerzitách dlouhou tradici.

Členy dnešního Univerzitního sboru jsou studenti všech fakult i pedagogové. Celkem čítá sbor přes 60 zpěváků všech hlasových skupin – a může být hrdý na to, že má dostatek mužské pěvecké síly. Účinkování ve sboru je docela náročné – a to nejen kvůli studovanému repertoáru, ale hlavně kvůli časové náročnosti – každý zpěvák musí zvládnout 2 tříhodinové zkoušky týdně a ještě několik víkendových pracovních soustředění ročně.

02641615.jpeg

Sbormistr Michal Vajda se kromě dirigování sboru na univerzitě věnuje přípravě budoucích sbormistrů na Katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty, kde vyučuje intonaci a dirigování. Jméno Michala Vajdy je pravidelným posluchačům Rampy dobře známé – je totiž spojené ještě s jedním amatérským sborem – s Holešovským dětským sborem Moravské děti, kde Michal Vajda působil nejdřív jako korepetitor a pak i sbormistr. A v dětství byl dokonce sám malým holešovským zpěvákem.

autor: Klára Boudalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.