Quintetto con mandolino

11. říjen 2011

V hospodě plné pankáčů, v budově Parlamentu, nebo na pěší zóně v Mnichově - pražský soubor Quintetto con mandolino, v nástrojovém složení kytary, mandolína a viola, už má za sebou koncerty na nejrůznějších bizarních místech a všude sklízí úspěchy.

Kdy přesně soubor Quintetto con mandolino vznikl se vlastně nedá říct. Dnešní členové vznik datují někam do roku 1969, kdy v tehdejší Lidové škole umění na Praze 10 začalo několik asi desetiletých žáků kytarového oddělení hrát v komorním souboru. Pořádná historie se ale začala psát až o něco později, když žáci povyrostli, a s hudební školou se definitivně rozloučili. Prý se tehdy dost váhalo, jestli má soubor pokračovat dál, ale nakonec láska k hudbě zvítězila. Už pod názvem Quintetto con mandolino pořádal soubor první celovečerní koncerty a ustálil se i počet členů na dnešních 5. Od poloviny osmdesátých let hraje soubor víceméně ve stejném složení. Jednou týdně se schází střídavě v Praze a v Buši u Slap, kde bydlí jejich vedoucí a sólista Evžen Beitl, jinak taky vedoucí lékař Traumatologie v Motole. Další člen souboru Cyril Klučka se živí jako kovoobráběč, ale umí prý všechno- od vedení stavby po elektrické instalace, topení, hraní na violu a mandolínu a hlavně upravování repertoáru pro nástrojové složení souboru. Vedle nich v souboru ještě hraje IT specialista Tomáš Antušek, manažer Jiří Gelný a strojař Štěpán Mladý.

Repertoár souboru tvoří převážně barokní hudba. A neoblíbenější autoři? Vivaldi, Bach, Corelli nebo Benda. Občas hrají ale i hudbu soudobou, a jejich neobvyklé nástrojové obsazení dokonce inspirovalo několik autorů k tomu, že pár skladeb složili přímo pro ně.

Čas od času si se souborem zahrají i různí hosté - sólisté. Třeba paní Magdalena Tůmová- Bílková, flétnistka a dnes už prý i kamarádka, protože, jak podotýká kytarista Jiří Gelný, aby soubor přežil desítky let ve stejném složení, tak tam musí vládnout kamarádství, tolerance a legrace. A dodává, že výhodou je, že nehrají za peníze, takže hrají rádi.

autor: Klára Boudalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.