Příběhy kamene a ústecké studio Monsters

15. říjen 2011

Většinou aktuálního vydání Řeči věcí, magazínu o designu a architektuře, který můžete na Vltavě ladit každou druhou sobotu, se prolíná klepání a ťukání, zvuky dlát, které otesávají hořický pískovec.

Jan Tůma se v létě vypravil do lomu Svatého Josefa nedaleko Hořic u Hradce Králové, kde vyzpovídal účastníky sochařského setkání. Nečekejte ale rozhovory s mezinárodně uznávanými, zasloužilými umělci, u mikrofonu se střídají hlasy studentů architektury, pro které týdenní sochařkou dílnu organizuje hořická rodačka, sochařka a zároveň pedagožka na pražské ČVUT Ellen Jilemnická. Co má architektura společného se sochařstvím, čím studenty obohatí týden potýkání se s kamenem? Odpovídají jednotliví účastníci soustředění.

02459933.jpeg

V závěrečných minutách se přesuneme od kamene k papíru. Jaroslava Haladová vám představí grafické studio Monsters. To tvoří trojice Pavel Frič, Lukáš Müller a Michaela Labudová, absolventi Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Společně navrhují nápadité, sympaticky punkově neučesané plakáty nebo knížky. Práci Monsters můžete do 9. listopadu vidět na výstavě Želé v galerii obchůdku De-sign v Praze na Letné.

Spustit audio