Z knihovny do koupelny

26. květen 2012

Po čtrnácti dnech se vrací s dalším vydáním půlhodina o pěkných, funkčních předmětech, pořad Řeč věcí. Tentokrát vám představí originální knihy, nostalgické fotografie a smysly oblažující mýdla.

V prvním rozhovoru vás Jan Tůma zavede do Liberce, kde Josef Vinklář spolu s malířem a grafikem Milanem Janáčkem vyrábějí autorské variace svých oblíbených knih. Od roku 2011 vzniklo 17 titulů, mezi nimi například několik různě ilustrovaných provedení Zápisníku zmizelého.

Do 20. května byla v Brně v Pražákově paláci Moravské galerie k vidění výstava L'étude d'apres nature s podtitulem Fotografie a umění v 19. století. Pokud jste ji nestihli osobně navštívit, můžete si ji „prohlédnout“ během rozhovoru s kurátorkou Petrou Mrázkovou.

Jak dokazuje tvorba Heleny Heinz, dá se i takový všední předmět, jako je mýdlo, povýšit takřka na šperk. Helena s kolekcí mýdel a doplňků nazvanou Zen oddiplomovala před čtyřmi lety na pražské VŠUP v ateliéru K.O.V u Evy Eisler. Od té doby mýdla navrhuje, vyrábí i vystavuje. Svoji práci představuje v rozhovoru s Jaroslavou Haladovou.

autoři: jt , Jaroslava Haladová
Spustit audio