10 tipů z programu MFF Karlovy Vary 2016

26. červen 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

51. ročník festivalu v Karlových Varech začíná už v pátek 1. července. Program má rozčleněný do 18 sekcí. Jaké filmy patří mezi očekávané tituly? Z filmů, na které se těším, nebo o jejichž kvalitách už jsem měl možnost se přesvědčit na zahraničních festivalech, nabízím 10 doporučení z programu našeho nejdůležitějšího festivalu.

Kompletní program najdete na stránkách festivalu.

Vlk z Královských Vinohrad (r. Jan Němec)Autobiografický film Jana Němce, který už ale legenda české nové vlny nestihla dokončit. Nečekejte hezký příběh ani hezký obraz, ale nepokojnou reflexi sebe sama. A schopnost ironie naznačuje už titul. Posmutnělá komedie má nabídnout "nesentimentální ohlédnutí za životním příběhem od šedesátých let do současnosti, nonšalantní vyrovnávání si účtů v punkovém hávu. S tvůrcovým alter egem Johnem Janem navštívíme kontroverzní Cannes 1968, záhy nato se octneme v české metropoli téhož léta, obsazené sovětskými tanky. Exil, návrat do Prahy, pohřeb komunismu, svoboda..."

Čtěte také: Poslední film Jana Němce míří do Varů. Bez režiséra

Fuocoammare (r. Gianfranco Rosi)Jednoznačně největší událost únorového festivalu Berlinale, strhující dokumentární esej italské dokumentární celebrity Gianfranca Rosiho, odvinutý od tématu imigrace na středomořském ostrově Lampedusa, kam za posledních několik let dorazilo 400.000 migrantů.

03574735.jpeg

Čtěte také: Berlinale 2016. Medvědí porce filmů. Oheň na moři, Nikdy nejsme sami...

Odpoledne (r. Tsai Ming Liang)Persóna tchajwanské nové vlny a pomalého filmu Tsai Ming Liang se svým stálým hercem a spolupracovníkem Lee Kang Shengem natočili v jediném záběru dokument o improvizovaném setkání dvou mužů...

THE SKY TREMBLES AND THE EARTH IS AFRAID AND THE TWO EYES ARE NOT BROTHERS - TRAILER from Ben Rivers on Vimeo.

Nebesa se chvějí a země se bojí a oko oku bratrem není (r. Ben Rivers)Ben Rivers pod čím dál tím básnivějšími tituly zkoumá hranice reality a různých fikcí. Svůj nový film natočil v marocké poušti. Kromě něj v sekci Imagina, zaměřené na různé podoby experimentálního filmu, poběží i Riversův krátký snímek Tam daleko je šťastná zem.

Čtěte také: Ben Rivers a magie filmu

Toni Erdmann (r. Maren Ade)Nejdiskutovanější a kritiky nejopěvovanější film letošního ročníku Cannes. Německá režisérka po dvou filmech, spojovaných částečně s tzv. Berlínskou školou, natočila film, kterým definitivně prorazila mezi hvězdy současné kinematografie.

03629231.jpeg

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho (r. Juho Kuosmanen)Finský debutant zvítězil v sekci Un Certain Regard v Cannes s filmem o finském amatérském šampionovi v boxování, který se chystá na životní zápas o titul mistra světa.

Spojené státy lásky (r. Tomasz Wasilewski) 4 ženské příběhy z Polska těsně po pádu komunismu jsou vykreslené ve velmi chladných barvách. Třetí film polského režiséra a scenáristy Tomasze Wasilewského je jeho jednoznačným dosavadním filmařským vrcholem. Ze soutěže letošního 66. ročníku Berlinale si odnesl cenu za nejlepší scénář.

03655858.jpeg

Čtěte také: Tomasz Wasilewski o filmu Spojené státy lásky: 90. léta si pamatujeme bez barev

Rodinné štěstí (r. Szabolcs Hajdu) Maďarský režisér Hajdu (Bílé dlaně, Bibliotheque Pascal, Přelud) je největším úlovkem letošní hlavní soutěže. Natočil nezávislou komorní studii dvou rodin, které okolnosti svedou k dočasnému sdílení jednoho neobvyklého bytu.

Zkouška dospělosti (r. Cristian Mungiu)Další dílo nejslavnějšího filmaře rumunské nové vlny, autora filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny opět těží z morálních dilemat a věrného zobrazení rumunské současnosti.

<iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/gBCPZhdJYLA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Anatomie vraždy (r. Otto Preminger) …a na závěr k nejnovějším filmům také něco staršího data. Letošní festival uvede Poctu Otto Premingerovi, americkému režisérovi rakouského původu. V hlavních rolích jeho soudního dramatu Anatomie vraždy se objeví James Stewart, Ben Gazzara či George C. Scott. Jde o jeden z jeho nejslavnějších filmů, ověnčený 7 nominacemi na Oscara.

Čtěte také: Více z pořadu Slovo o filmu

autor: Pavel Sladký
Spustit audio