Film zdarma. Podívejte se na filmovou báseň pro Černobyl

25. duben 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Celý svět si v tyto dny připomíná 30 let od tragédie v Černobylu. Vy to můžete udělat i pomocí poetického dokumentárního filmu. Snímek Těžká voda: Film pro Černobyl vypráví o výbuchu a jeho katastrofálních následcích pomocí působivé básně Maria Petrucciho Těžká voda: báseň pro Černobyl.

Havárie Černobylské elektrárny, která leží 2 km od města Pripjať u hranic Ukrajiny s Běloruskem, se stala 26. dubna 1986. Došlo k explozi jednoho z reaktorů, do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který těžce kontaminoval rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska, Ruska i většiny blízkých evropských států. Havárie, nejprve sovětským režimem utajovaná, si vynutila přesídlení víc než 350 000 lidí a řadu obětí.

Film Těžká voda: Film pro Černobyl je k dispozici do 1. května ke zhlédnutí přímo tady na našich stránkách zdarma.

Film natočila dvojice britských režisérů David Bickerstaff a Phil Grabsky před deseti lety. Poéma Maria Petrucciho Těžká voda: báseň pro Černobyl, ze které vycházeli, popisuje realitu místa po výbuchu pomocí chladné vědecké terminologie, přičemž stále dokáže promlouvat o hlubokých hodnotách, jakými jsou lidská důstojnost a soucit. Režiséři využívají básnického díla, které nechávají zaznívat z úst herců, a divákům předkládají archivní materiály a záběry současné podoby kdysi živého a ničím výjimečného místa.

Film uvádíme díky spolupráci s portálem dokumentárních filmů DAFilms. www.dafilms.cz

Čtěte také: Více z pořadu Slovo o filmu

03065533.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio