Bill Morrison: Zajímá mě, jaký vliv má na film čas. Někdy pátrám jako detektiv, někdy mám jen štěstí

27. říjen 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Legendy hororu jako Boris Karloff i neznámé figury ze zapomenutých dokumentů se potkávají s hvězdami současné hudby jako je Philip Glass nebo Jóhann Jóhannsson. Přinášíme rozhovor s Průhlednou bytostí MFDF Ji.hlava o experimentálním filmu, při kterém se rodí úžasné nové věci ze starých, zetlelých a odepsaných.


Bill Morrison ve vltavském vysílání ze 20. ročníku jihlavského festivalu dokumentárních filmů Někdy najdu ve starých filmech jediný záběr, se kterým si pak hraju, a vytvořím nový film. Někdy přestříhávám celý starý film, a tak společně s vadami, které vznikají stárnutím a materiálu, vytvářím nové významy. Někdy jsem jako detektiv, hledám potřebný materiál, někdy je všechno otázkou štěstí.

V New Yorku usazený filmař našel svoje působnosti v jedné z forem práce s found footage. „Ale je třeba si uvědomit, že i dnešní nový film bude za 20 let found footage,“ dodává k tomu sám Bill Morrison. Jeho filmy často kombinují vzácné archivní materiály, nalezené např. v knihovně amerického kongresu, se současnou hudbou. Bill Morrison spolupracoval s předními hudebníky – s Philipem Glassem, s Davidem Langem, s Kronos Quartetem, Lambchop, Toddem Reynoldsem, Jóhannem Jóhannssonem ad. „Digitální film, obávám se, se také jednou rozpadne, asi na pixely. Sám ale nic neničím, zajímá mě, jaký má na film vliv čas,“ dodává k tomu, že je zaměřený na filmovou surovinu, kterou dnes v drtivé většině filmů vystřídal digitální obraz.

Light Is Calling from Bill Morrison on Vimeo

MFDF Ji.hlava v sekci věnované tvorbě Billa Morrisona uvádí celkem 12 stěžejních děl, z nichž 11 bude poprvé uvedeno na území České republiky. Jeho dva nejnovější krátké snímky, oba z letošního roku, španělský cestopis Dokařův sen a podmanivý a zneklidňující snímek Sirotek Annie budou mít na festivalu svoji mezinárodní premiéru.

Spustit audio

Související