Ivan David: Pirátství. Filmy online a budoucnost audiovize

4. únor 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Škodíte návštěvnosti kin, když si stáhnete film nebo seriál? Je odkaz zločin? Změní Netflix (a jiné legální VOD platformy) nakládání s filmy a jiným audiovizuálním obsahem v Česku?

Naprostá většina filmů (a audiovizuálního obsahu vůbec) je stahovaná nelegálně. Ačkoliv je skoro polovina národa zvyklá se na filmy dívat online, 62 % Čechů za stream a download v životě nezaplatilo ani korunu. Podle dat Unie distributorů a Asociace producentů v audiovizi je pouze 5 % Čechů jednoduše ochotno platit za filmy a seriály online. 57 % lidí naopak vůbec. „Prostředních“ 38 % lidí má vůli zaplatit, ale jen za určitých podmínek – pokud je stahování jednoduché, film je na síti k dispozici včas, cena je rozumná, kvalita stahovaného materiálu dobrá apod.

Piráti vs. Česká protipirátská unieČeská Pirátská strana čelí na začátku roku 2016 žalobě za svoje stránky s odkazy na nelegální zdroje filmů a seriálů online. Hájí se slovy, že odkaz není a nemůže být zločin. „To je podle nedávné právní praxe a možná poněkud kontroverzního rozhodnutí Evropského soudu platný argument,“ říká právník a specialista na autorskoprávní problematiku ve filmu Ivan David, autor knihy Filmové právo. Ve své knize mimo jiné cituje právní názor, který vzájemný vztah filmového průmyslu a diváků (včetně těch, kteří preferují nelegální download) přirovnává k lodi s promyšleně rozmístěnými děrami. Ivan David byl hostem pořadu Slovo o filmu na téma Audiovize online, sdílení a pirátství. „Věřím v budoucnost mixu různých diváckých možností. Kino, televize a film online tu budou vedle sebe,“ říká mimo jiné.

03562473.jpeg

Jestli stahování poškozuje návštěvnost kin, není úplně jasné. Frekvence našich návštěv českých kinech se podle statistik mírně snižuje, ale ti, kteří stahují, do kina chodí. Ze 47 % jsou „stahovači“ příležitostní návštěvníci kin a z 37 % jde dokonce o časté kinodiváky.

Český pirát místo pokuty natočil video, píšou zahraniční médiaPirát Jakub F., aktivní ve warez komunitě a sdílející nelegálně velké množství filmů i software, se dohodl se žalobci a natočil kajícné video se svým příběhem. Jmenuje se „Sdílením to začalo, sdílením to může i skončit“ a poškozené firmy slíbily, že pokud film uvidí na Youtube více než 200.000 lidí, nebudou už po pirátovi nic vymáhat. A video má nyní téměř 1.200.000 shlédnutí.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio