Marco Bellocchio: Ženy jsou záhada, kterou chci svými filmy poznat

1. duben 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Mussoliniho milenka. Maoistický terorista. Mladý rebel, který stojí proti svojí rodině a neváhá zabít matku. Anebo mladá žena přesvědčená o oprávněnosti únosu, kterého se jako členka Rudých brigád dopustila. To jsou hrdinové filmů zásadního italského režiséra Marca Bellocchia.

Marco Bellocchio (*1939) je filmař, jehož kontinuálním tématem je už několik desítek let svoboda, režisér, který se zaměřil na různé klíčové okamžiky italských a evropských dějin. Na rodinu, politiku, tradici a moc. V Česku je to poměrně málo známý režisér, protože většina jeho filmů byla k vidění jen na festivalech. Ale patří mezi stálice a renomované tvůrce italské kinematografie. Natáčí od 60. let dodnes a chystá i nový film. Někdejší osobní přítel Piera Paola Pasoliniho natočil mimo jiné filmy Pěsti v kapsách (jde o jeho debut z roku 1965), Zvítězit o odvržené partnerce Benita Mussoliniho, Dobrý den, noci o únoscích z nechvalně proslulých Rudých brigád, nebo Spící kráska, což je film o eutanazii.

Výrazná na Bellocchiových filmech je i hudba. (Ze které v premiéře pořadu Slovo o filmu, vysílaného 6. dubna 2016, zazněly ukázky.) Stojí za ní skladatelé jako Ennio Morricone nebo Carlo Crivelli, kteří Bellocchiovi přispívají původní klasickou hudbou, často emotivní, zpívanou. Stejně tak ale Bellocchio využívá už existující skladby, například od Pink Floyd nebo coverem Nothing Else Matters (Metallica) od sboru ženských hlasů (indie-rockový soubor Scala and The Kolacny Brothers).

03599592.jpeg

Čtěte také: Více ze Slova o filmu

Nejnovější Bellocchiův film Krev mé krve spojuje dvě dějové linie, historickou a současnou. Hlavní hrdina Federico Mai přijíždí v 17. století do kláštera, kde jeho bratr, kněz a sebevrah, nemůže být pochován v posvátné půdě ‒ pokud se mladá jeptiška Bennedetta nepřizná, že ho za pomoci ďábla svedla. Tohoto přiznání se zástupci církve snaží dosáhnout drsnými inkvizičními prostředky. O čtyři století později se Federico Mai na stejném místě utkává s upírským vládcem městečka, ovládaného korupcí. Ve filmu hraje část Bellocchiova příbuzenstva, ale také herečka Alba Rohrwacher. Nový film Krev mé krve Bellocchio představil na pražském Febiofestu, kde rozhovor pro Slovo o filmu tlumočila Laila Sayyedova.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio