Můžeme lidem věřit? Ne. Režisér Michael Madsen zkoumá lidstvo

10. květen 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Film, který se dívá na lidstvo z maximálního možného odstupu. Například okem mimozemšťana. To je cíl Michaela Madsena, dánského režiséra dokumentárních esejů, autora filmů Na věčnost nebo novinky v českých kinech Návštěva.

Michael Madsen (*1971) je režisér oceňovaný na řadě světových festivalů zaměřených na dokumentární filmy a autor známý svými snímky, které jsou explicitním a většinou silně stylizovaným zamyšlením nad zvoleným univerzálním tématem. Namísto lidských příběhů nebo přírodních fenoménů, které si část diváků s dokumentem spojuje asi nejsilněji, nabízí konceptuálně propracovaná díla, přinášející co možná nejracionálnější úvahu nad lidským konáním.

Ve svém nejznámějším a zatím patrně nejlepším filmu Na věčnost jsou to konsekvence ukládání radioaktivního odpadu v odlehlé finské oblasti na 100.000 let. Madsena nezajímá ekologický rozměr, ale fakt, že lidstvo buduje první nenáboženskou stavbu, která má vydržet tak dlouho. A to především proto, že si lidstvo nemůže být dlouhodobě jisté samo před sebou. V příspěvku do dokumentárního 3D počinu Katedrály kultury pro změnu prozkoumává kulturu vězeňství a její význam pro lidstvo.

V novém filmu Návštěva Madsen rekonstruuje událost, která se zatím nestala. Jde o první setkání lidí s inteligentním mimozemským životem, který přistál na Zemi a hypnotizuje diváky stylizovanými pomalými obrazy. V rozhovorech s odborníky z NASA, agentury pro vesmírné záležitosti OSN, univerzitními profesory různých oborů Madsen nakonec zkoumá víc lidstvo než mimozemšťany.

<iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/-n1bAdE6Cno" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

autor: Pavel Sladký
Spustit audio