Petra Nesvačilová: Chtěla jsem oddémonizovat gangstery

26. říjen 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Zákon Helena, tak se jmenuje film o dobru a zlu, o hranici mezi “normálním světem“ a podsvětím, která může být až překvapivě tenká. Snímek Petry Nesvačilové zahájil 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a soutěží v klání tuzemských dokumentů Česká radost.

Žena z názvu je Helena Kahnová, policistka, která rozkryla síť Berdychova gangu a padesát lidí dostala za mříže. Ve filmu Helena Kahnová vystupuje, velký prostor ale dostávají i někteří ze členů gangu, svou roli hraje i David Berdych.

Scénáristka a režisérka filmu Petra Nesvačilová popisuje vývoj natáčeníKdyž jsem začala točit s Helenou Kahnovou, poradil mi novinář Janek Kroupa, ať se setkám se Samopalníkem, jedním z gangsterů, abych viděla, kdo jsou ti lidé, jak to podsvětí vlastně funguje. Zaměřila jsem se na tu lidskou a morální stránku, ptám se členů gangu na to, z jakého prostředí vyšli, zajímá mě i jejich svědomí.

Z původně plánovaného portrétu jedné ženské hrdinky, která neúnavně bojuje za spravedlnost, se tak vyvinul komplikovanější, emocionálně ladění portrét „polosvěta“, u jehož sledování takřka nevěříte, že kultivovaní protagonisté mají na svědomí vydírání, mučení a vraždu.

„Já jsem se do té doby na tyhle lidi dívala, jako že jsou hodně daleko, že je znám z filmů, ze zpráv. Jenže díky filmu jsem zjistila, že hranice mezi tím naším, řekněme normálním světem a tím jejich podsvětím nebo polosvětem jsou velmi tenké a stojí u sebe hodně blízko.“

Čtěte také: Bill Morrison: Zajímá mě, jaký vliv má na film čas. Někdy pátrám jako detektiv, někdy mám jen štěstí

03732403.jpeg

Čtěte také: Více z pořadu Slovo o filmu

Spustit audio