Toni Erdmann zválcoval Evropské filmové ceny

12. prosinec 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Evropská filmová akademie o víkendu v polské Vratislavi (Wroclawi) ocenila nejlepší evropské filmy. Komedie Toni Erdmann proměnila všech 5 nominací.

Liberální, prozápadní a kulturně pestrá metropole Dolního Slezska je Evropským městem kultury 2016 a ukázala se jako výrazná volba pro letošní předávání cen. Polsko zažívá silné společenské otřesy, země letos přišla o legendárního režiséra Andrzeje Wajdu a domácí režiséři mladší generace Tomasz Wasilewski a Malgorzata Szumowska se dočkali nominace na ceny.

Večer ostatně začal ve velmi politickém duchu – uvítací řečí starosty Wroclawi a také moderátora Macieje Stuhra. Oba označili evropský vývoj rok 2016 ve světě za velmi znepokojivý a explicitně vyzvali k budování společné Evropy jako budoucnosti a k odmítnutí nacionalismu. Politické téma vrátila na pódium také Marija Aljochinová, bývalá členka Pussy Riot, která upozornila na případ vězněného filmaře Olega Sentsova. S výzvou k občanské statečnosti přišel ale i irský herec a představitel Jamese Bonda Pierce Brosnan, který dostal Cenu za přínos světové kinematografii.

03761919.jpeg

Toni Erdmann zvítězil v 5 kategoriích, ve kterých byl nominovaný. Hlavními hrdiny snímku jsou otec, neobvyklý vtipálek, který si rád nasazuje umělé zuby a bizarní převleky, a jeho dcera, která se snaží být výkonnou součástkou mezinárodního ropného byznysu a která právě pracuje v Rumunsku. Toni Erdmann ovládl obě herecké kategorie, soška putovala do rukou Petera Simonischeka a Sandry Hüllerové. Maren Adeová dostala cenu za nejlepší scénář své hořké komedie o vztahu otce a dcery i za režii. Celkové vítězství stvrdila cena pro nejlepší film roku. Tuto cenu, jak Maren Adeová sama připomněla, poprvé v historii vyhrál film ženské režisérky.

Čtěte také: Maren Ade o filmové události roku: Toni Erdmann je tak radikální, jak jen to šlo

Nejlepším dokumentárním filmem roku se podle očekávání stal italský snímek Fuocoammare: Požár na moři, natočený na ostrově Lampedusa. Nejlepším animovaným filmem je Můj život Cuketky, který vypráví o dospívání v dětském domově. Film natočil Claude Barras, inspirovaný do nemalé míry také tvorbou Jiřího Trnky.

Čtěte také: „Ostrov Lampedusa je v našem filmu celý západní svět,“ říká tvůrce dokumentu Fuocoammare – Požár na moři

03761920.jpeg

Objevem roku se stal díky filmu Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho finský režisér Juho Kuosmanen. Za celoživotní filmové dílo byl naopak oceněn scenárista Jean-Claude Carrière, který spolupracoval s Luisem Buňuelem, Andrzejem Wajdou, Milošem Formanem a dalšími slavnými režiséry.

Kompletní výsledky najdete na webu europeanfilmawards.eu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio