Carlo Gozzi: Král jelenem. Komediální pohádka pro dospělé o hodném králi a zlém rádci

10. prosinec 2022

Co se stane, smícháte-li pohádku, barokní výpravnost, komedii dell'arte a přidáte špetku satiry? Italský dramatik Carlo Gozzi díky tomuto postupu stvořil komedie, které hrají divadla po celém světě již 250 let. Mezi jeho mistrovská díla patří tragikomická pohádka o důvěřivém a naivním králi, kterého pomocí intrik připraví o moc a málem i o krásnou manželku zlotřilý ministr. Vtipné i kruté podobenství o těch nejnižších lidských vlastnostech líčí zároveň příběh o síle lásky.

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Mimořádně humorné situace, exotický námět, vtip a hravost, tím vším komedie může oslovit jak dětského, tak dospělého posluchače. Režisérka Lída Engelová do své inscenace obsadila například Ivo Gübela, Ladislava Mrkvičku, Jana Grosse, Danielu Kolářovou, Jana Přeučila a Zoru Kostkovou.

Rozhlasová úprava: Eva Pašková
Osoby a obsazení: Cigorotti, jarmareční vypravěč (Ivo Gübel), Deramo, král v Serendippu (Ladislav Mrkvička), Pantalone, Deramův druhý ministr (Jan Gross), Angela, jeho dcera (Daniela Kolářová), Tartaglia, Deramův 1. ministr, ctitel Angely (Jan Přeučil), Clarice, Tartagliova dcera (Zora Kostková), Leandro, kavalír u Deramova dvora (Miroslav Rataj), Brighella, správce královské spíže (Jiří Samek), Smeraldina, jeho sestra (Daša Neblechová), Truffaldino, ptáčník, snoubenec Smeraldiny (Tomáš Šolc), Durandarte, mág (Václav Neužil), stařec (Radomil Kolesa) a další
Dramaturgie: Pavel Minks
Překlad: Jaroslava Bílková
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Lída Engelová
Natočeno: v roce 1980
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související