Alfred de Musset: Na nic nepřísahat. Romantická komedie o svůdci, který se chytil do vlastní pasti

9. prosinec 2023

I zapřisáhlý svobodný mládenec nakonec musí kapitulovat, když pozná sílu skutečné lásky. Vtipná a zároveň patřičně romantická komedie francouzského básníka a dramatika Alfreda de Musseta vypráví oblíbený příběh polepšeného svůdce chyceného do vlastní pasti. V hlavních rolích Viktor Preiss, Martin Písařík, Andrea Elsnerová, Taťjana Medvecká. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Osoby a obsazení: Van Buck (Viktor Preiss), Valentin (Martin Písařík), baronka (Taťjana Medvecká), Cecílie (Andrea Elsnerová), Abbé (Kamil Halbich), učitel tance (Jan Vondráček) a hostinský (Miroslav Hanuš)
Překlad: Eva Musilová
Hudba: Jiří Strohner
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2014

Většina Mussetových divadelních her má společný jeden základní motiv, a tím je láska. Autor v nich skvěle vystihl vývoj milostných citů od prvních záchvěvů sympatií až po konečné vyznání lásky. To platí i o komedii Na nic nepřísahat (Il ne faut jurer de rien, 1836).

Kdyby podivným řízením zůstal před některým z lidí utajen cit lásky, stačilo by takovému tvoru v člověčí podobě, aby si pročetl pár nevelkých svazků Mussetova díla: zvěděl by asi tak všechno, co tato vášeň chová v sobě sladkého i jakou trýzeň působí svým vyvoleným.
Karel Kraus, překladatel několika Mussetových her

Valentin je mladý pařížský hejsek, který si žije nad poměry a hřeší na laskavost svého strýce a opatrovníka. Jednoho dne však strýci dojde trpělivost a postaví synovce před jasnou volbu – buď se ožení a povede spořádanější život, nebo musí přestat počítat s dosavadní finanční podporou.

Valentinovi se vyhlídka na sňatek nijak nelíbí, tvrdí strýci, že každá žena začne dřív nebo později svého muže podvádět. Uzavřou tedy sázku: pokud se Valentinovi podaří nevěstu do týdne svést, může zůstat svobodný. Rafinovaná partie začíná a kupodivu nejlíp si v ní vede hráčka nejméně zkušená – nevinná Cecílie, která má na rozdíl od Valentina ve svých citech od začátku jasno…

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.