Friedrich Dürrenmatt: Proces o oslí stín

8. červen 2019

Václav Vydra a Jiří Lábus v hlavních rolích groteskního příběhu jednoho soudního sporu, který vznikl z absurdní příčiny, ale živen vychytralostí, omezeností a bezohledným politikařením, přerostl do obludných rozměrů. Komedii o hlouposti a jejích následcích poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Švýcarský dramatik, prozaik a esejista Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) je znám jako jeden z nejvýznamnějších světových autorů XX. století. Jeho pohled na svět byl vždycky kritický a jeho ambicí nebylo nic jiného než být autorem zneklidňujícím a nepohodlným. Člověka zobrazoval v dramatických situacích, které směřovaly k „nejhoršímu možnému obratu“. Tato metoda mu umožňovala domýšlet situaci člověka do krajních důsledků a tím i předvídat nejhorší možná nebezpečí.

Jiří Lábus

Dürrenmatt byl vášnivý moralista a sžíravý ironik. Jako dramatik považoval komedii za nejvhodnější žánr, kterým je možné zobrazit současný svět i s jeho tragickými aspekty a paradoxy. Svůj dramatický talent dokázal rovněž uplatnit v práci pro rozhlas. Velice rád si vypůjčoval náměty z historie. Staré tradiční příběhy, klasické báje a mýty mu často poskytovaly vděčný základ pro zcela nová a originální zpracování. Ve své tvorbě také nezřídka využíval formy soudního přelíčení.

Logo

Příkladem toho je i rozhlasová hra Proces o oslí stín. Dürrenmatt se v tomto případě volně inspiroval příběhy, které v 18. století literárně zpracoval německý spisovatel Christoph Martin Wieland v humoristickém románu Příběh Abdeřanů. Námět sporu o oslí stín však má své kořeny u antických autorů. U nás jej zpracovali Jiří Voskovec a Jan Werich ve hře Osel a stín.

Osoby a obsazení: Struthion (Václav Vydra), Anthrax, oslař (Jiří Lábus), Krobyle (Simona Stašová), Fillipides, městský soudce (Jan Kanyza), Miltias, soudní přísedící (Jan Vlasák), Fysignatus, advokát (Pavel Soukup), Polyfonus, advokát (Jiří Ornest), Peleias (Naďa Konvalinková), Mastax (Pavel Rímský), Tifys, námořní kapitán (Svatopluk Skopal), Iris (Jitka Smutná), Strobylus (Otakar Brousek), Telesia (Jana Drbohlavová), Agathyrus (Petr Oliva), předseda sdružení pro cizinecký ruch (Jiří Prager), předseda spolku pro ochranu zvířat (Josef Kubíček), ředitel akciové společnosti (Karel Pospíšil), Agitátor (Václav Knop), Hypsiboas, předseda senátu (Petr Pelzer), Pfrieme, cechmistr (Milan Stehlík), Thukidides, zbrojař (Zdeněk Hess), strážný (Pavel Oskar Gottlieb), osel (Miroslav Táborský), Pyrops, náčelník hasičů (Ota Jirák), Polyfem (Bohuslav Kalva), Perseus (Eduard Pavlíček), prodavačka (Zdenička Tichá) a další

Autor: Friedrich Dürrenmatt
Překlad: Bohumil Černík
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2006.

Spustit audio