Iva Pekárková: O parném létě, vůni smůly. Snová vzpomínka na staré časy

13. červenec 2021

Iva Pekárková dlouho tvrdila, že zatímco v cizině se příběhy doslova válejí na ulicích a stačí se pro ně shýbnout a zmocnit se jich, v českém prostředí se příběhů nedostává. Přesto napsala i několik črt ze života u nás. Pro vltavskou Dopolední četbu vybíráme vyprávění O parném létě, vůni smůly. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Simona Vrbická-Koptová
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2015

V roce 1983, krátce před dokončením Přírodovědecké fakulty UK, emigrovala spisovatelka, publicistka a překladatelka Iva Pekárková do Spojených států. V New Yorku pracovala mj. jako taxikářka, dnes žije v Londýně., kde také taxikaří. Právě tato práce výrazně ovlivnila její literární tvorbu.

Od roku 1997 píše pro české noviny a časopisy, úspěšný je její blog O Ivě. Ve svých prózách, žánrově blízkých reportáži, reflektuje zkušenost exilu a zážitky z multikulturního, postmoderního světa, zhodnocuje také bohaté zážitky cestovatelky.

Povídka O parném létě, vůni smůly vyšla v povídkovém souboru nazvaném Beton. Odehrává se v Čechách, snad v době autorčina dětství, a je vyznáním živočišnému spojení s přírodou, které Iva Pekárková později hledala a nacházela v exotickém světě. Tentokrát však zůstává na české pasece.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio