Jan Patočka: Životní příběh českého filozofa očima jeho žáků, rodinných příslušníků, odborníků

2. leden 2017
Hry a četba

V pořadu hovoří Ivan Blecha, Ivan Chvatík, Františka a Jan Sokolovi, Zdeněk Pinc a Zdeněk Šesták.

Spolu s významným výročím Charty 77 se připomíná i úloha filosofa Jana Patočky (1907-1977) jako jednoho z prvních mluvčích a duchovních otců této občanské akce. Patočka je ale také osobnost, která je ve svém oboru spojena s navázáním na světový proud a překročením a oživením úzkých lokálních poměrů.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Zároveň po několika myslitelích, kteří ve filosofii aspirovali na mezinárodní pozornost, jako J. A. Komenský či T. G. Masaryk, je právě on tím, kdo dnes dosahuje zaslouženého věhlasu, a z okruhu badatelů, kteří navázali na dědictví filosofa Edmunda Husserla, patří k těm významnějším, kteří jeho fenomenologii rozvinuli originálním způsobem a přinesli do ní nové impulsy.

Patočkův život odráží v mnohém peripetie 20. století. Jeho univerzitní kariéra se rozbíhala natřikrát, vždy znovu v zárodku přervána nepříznivými událostmi velkých dějin: druhou světovou válkou, únorem 1948, srpnem 1968 a následnou normalizací. Přesto vystupuje ve vzpomínkách mnohých jako charismatický učitel, zejména zásluhou bytových přednášek a seminářů, a jeho pedagogická stopa je mimořádná. Jí, stejně jako Patočkovu životnímu příběhu a jeho myšlenkovému vývoji je věnováno pět dílů Osudů.


Připravili: Vladimíra a Viktor BezdíčkoviTechnická spolupráce: Petr Janečka

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.