Jesper Halle: Muž činu. Vojtěch Dyk v krutě aktuální norské hře

14. leden 2020

Měli byste kuráž postavit se pouličnímu násilí? Zastat se přítelkyně proti přesile? A je takový postup, při kterém zcela jasně riskujete vlastní zdraví, aniž byste situaci mohli vyřešit, vůbec správný? Jak naložit s jevy, které z nás odírají vrstvy civilizace a kterým povětšinou neumíme bezprostředně čelit? A jak žít s pocitem, že člověk neudělal maximum pro pomoc svým blízkým? To jsou otázky, které stojí na počátku hry Jespera Halleho Muž činu.

V hlavních rolích Vojtěch Dyk, Pavla Beretová, Petr Lněnička, Andrea Elsnerová, Igor Bareš a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Příběh začíná, když si mladý pár cestou z večírku stopne černý taxík, který řídí arabský přistěhovalec. Ve voze je i jeho bratranec. Z počátku žertovná konverzace mezi opilým mladíkem, jeho přítelkyní a arabskou dvojicí se dostane za hranici vzájemné provokace. Na kraji města posádka taxíku chlapce z vozu vyhodí, dívku odvezou a znásilní. Pocit viny a selhání vžene hlavního hrdinu na cestu pomsty, tím spíš, že arabská dvojce popírá svou vinu.

Hanba je pocit, který bývá hlavní a krajní příčinou veškerého násilí. Účelem násilí je redukovat intenzitu hanby a v nejvyšší možné míře ji nahradit jejím opakem, hrdostí, a tak zabránit tomu, aby pocit hanby jedince přemohl.
Motto hry (citát z knihy Vražda-sebevražda v blízkých vztazích)

V našem příběhu se ještě vše komplikuje tím, že útočníci jsou jiné národnosti a kauza tak dostává politický kontext problematického soužití dvou kultur.

Andrea Elsnerová

Jesper Halle (narozený roku 1956 v Oslu) je norský dramatik, který píše pro film, televizi, činoherní i loutkové divadlo a také rozhlas. Je držitelem Ibsenovy ceny pro rok 1997 za hru Dagenes lys (Denní světlo) a také ceny Hedda za hru Lilleskogen (Malý les) z roku 2004. Hra Muž činu z roku 2008 reprezentovala norský rozhlas NRK na festivalu Prix Italia v roce 2009 a byla zařazena na tak zvaný short list. Což znamená, že postoupila (vedle například Český rozhlas reprezentujícího Vojcka) do nejužšího výběru her, aspirujících na festivalové ocenění.

Osoby a obsazení: Olav (Vojtěch Dyk), Ellen (Pavla Beretová), Erik (Petr Lněnička), Tove (Andrea Elsnerová), Husajn (Adda Keddam), Omar (Rachid Rahma), muž (Igor Bareš), policista 1 (Pavel Tesař), policista 2 (Zdeněk Hess), advokátka (Apolena Veldová), prodavač (Jiří Knot), barman (Jan Zadražil), zdravotní sestra (Petra Jungmanová), státní zástupce (Pavel Rímský), Husajnova žena (Jana Stryková), soudce (Josef Somr), chlápek 2 (David Novotný) a chlápek 1 (Jan Vondráček)

Překlad: Zbyněk Černík
Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudební spolupráce a sound design: Ladislav Železný
Mistr zvuku: Milan Křivohlavý
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v roce 2012.


Spustit audio