Milan Šimečka: O velkých a malých dějinách. Jak si chránit svoje sny a nenechat se semlít?

21. srpen 2021

Kapitola z knihy Kruhová obrana, kterou napsal Milan Šimečka před rokem 1989 jako osobní výzvu lidem v totalitním státě, jako povzbuzení pro ty, kteří mohou díky velkým dějinám propadnout panice, že se jejich osobní dějiny v tom obrovském tlaku rozpadnou. V podání Radovana Lukavského poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Radovan Lukavský
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 1996

Kniha Kruhová obrana byla napsána v normalizační šedi sovětského komunismu, přesto je mnohé z ní platné obecně. I dnes je strategie kruhové obrany jednou z možností, jak si chránit svoje sny a životy. Nenechat se semlít, semknout se kolem věcí, které je pro důstojnost lidského života nutné ubránit.

Kapitola O velkých a malých dějinách rozebírá historické události na lidské osudy a dokazuje, že teprve složením všech střepů rozbitého obrazu dokážeme rekonstruovat dějiny.

Milan Šimečka, novinář, kritik, politolog, telefon, gesto

Milan Šimečka (1930–1990) byl český a slovenský filozof a literární kritik. Vystudoval českou a ruskou literaturu na filozofické fakultě v Brně, poté se stal odborným asistentem na Komenského univerzitě v Bratislavě, odkud v roce 1958 odešel na VŠ múzických umění, kde se i habilitoval. Byl členem KSČ a na uvedených školách vyučoval marxistickou filozofii. V roce 1970 byl pro své postoje nucen opustit univerzitní půdu a pracovat v manuálních profesích. V roce 1981 byl v akci StB „Francouzský kamion“ obviněn za údajný trestný čin podvracení republiky a vzat do vyšetřovací vazby v Bratislavě a v Praze-Ruzyni, kde byl držen po celý rok. Po listopadu 1989 se stal předsedou Rady konzultantů prezidenta Václava Havla.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio