Moji hrdinové v písních. Ještě že nejsou andělé

30. březen 2015

On-line do čtvrtka 9. dubna 2015.

Poslouchejte na Vltavě od 30. března 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví postupně v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


V týdnu, kdy po dnech spějeme k Velikonocům, budeme v Důvěrných sděleních mluvit i zpívat o andělech. V pondělí to budou andělé, kteří v písních přebývají na hranici mezi uměním a kýčem. V úterý zjistíme, jak se v písních se slovem Anděl zachází, kdo všechno může andělem být (třeba i Jaroslav Hutka v písni Vladimíra Merty nebo vlastní žena u Karla Plíhala) i kdo se bez anděla obejde, jako do země vrostlá Dagmar Andrtová.

Ve středu ověříme, že písně o andělech jsou často osobní modlitby - stejně u Zuzany Navarové jako u Jiřího Bulise (a žádný z nich už mezi námi není). Ve čtvrtek shledáme, že andělé na kůru jsou u Jaromíra Nohavici „nebeská honorace“, která na každého vede jeho spis, ale v písničce skoro neznámého Karla Diepolda z Liberce se nám dostane naděje a víry, že lidé přece jen mají svědomí.

Na Velký pátek odhodí tvůrce pořadu Moji hrdinové v písních Jan Burian svůj ochranný štít znalce a komentátora a představí ve třech písních z různých časových období svoje anděly: jeden létá na rogalu, druhý stojí na hřbitově a ten třetí - to je odložený případ.


Autor: Jan Burian Režijní spolupráce: Alena Zemančíková

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.