Oldřich Daněk: Dialog s doprovodem děl. Hra z fronty 1. světové války

26. březen 2023

Základní situace hry je jednoduchá, což ostatně u velkých dramatických děl bývá často pravidlem. Alexandr Fleming, toho času v uniformě kapitána, přijíždí na frontu, aby tu přesvědčil Generála, že dosavadní praxe ošetřování ran antiseptickými prostředky ve skutečnosti vojáky zabíjí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Generál (Zdeněk Štěpánek), Kapitán (Jiří Adamíra), Poručík (Josef Vinklář) a Seržant (Josef Větrovec)
Dramaturgie: Ivan Škapa
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: 1967

Duro mors milite gaudet. Z krutého vojáka se smrt těší

Po konci 20. století, s jeho krvavou zkušeností několika genocid, nám v té staré antické moudrosti může připadat leccos nedořečeného. A co k ní tedy dodat? Třeba: z krutého vojáka se válka těší. Nebo ještě lépe: z krutého vojáka armáda se těší. Ale je vůbec staré rčení přiléhavé právě pro Daňkův příběh? Je v ní vůbec onen krutý voják? Již samotný název hry prozrazuje, že tu nejde o hru plnou akčních zvratů a dramatických zápletek.

Její napětí plyne z dialogu dvou protichůdných osobností – lékaře a bakteriologa Alexandra Fleminga a nejmenovaného generála vojenské zdravotní služby, jehož předobraz našel Daněk v několika historicky doložitelných osobnostech z kruhů vysokého britského důstojnictva a prominentů lékařské vědy.

Svár dvou principů

Daněk rozvíjí dialog obou mužů jako brilantní svár dvou principů. Na jedné straně tu stojí Fleming jako představitel vědecké pravdy a snahy pomáhat lidem a zmírňovat jejich utrpení. Zná pravdu a nemá moc ji prosadit. Flemingův soupeř – voják také není černobílý, jeho pravda je však přece v tom základním svázána vojenskými řády a poněkud „zeleným“ smyslem pro vojenskou čest a slávu, v němž pro soucit nebývá a logicky ani nemůže být místo.

Představitel jedné z hlavních rolí Jiří Adamíra je nominovaný do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.