Osudy Heleny Illnerové

25. květen 2015

Rozhlasové vzpomínání fyzioložky a biochemičky, bývalé předsedkyně AV ČR, České učené společnosti a České komise při UNESCO.

Poslouchejte na Vltavě od 25. května 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura.


Profesorka RNDr. Helena Illnerová, DrSc., je naše přední fyzioložka a biochemička, která převážnou část svých výzkumů zasvětila chronobiologii, což je obor zabývající se periodickými procesy v živých organismech.

Po studiu chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nastoupila do Fyziologického ústavu tehdejší Československé akademie věd, dnes Akademie věd ČR, kterému zůstala věrná prakticky po celou svou pracovní dráhu. Nejprve začala zkoumat, jak, kdy a za jakých podmínek se v průběhu vývoje živého organismu - konkrétně potkana - začne tvořit močovina, což je konec bílkovinného rozpadu u savců. Posléze se předmětem jejího zájmu stala šišinka neboli epifýza, a to přesně metabolismus hormonu zvaného melatonin a látky serotonin, z níž se tento hormon tvoří. Sledovala, jak se mění jejich hladina poté, co malí potkani po narození otevřou oči, a dále, jak se mění produkce melatoninu v těle v souvislosti se světlem obecně. Ukázala, že překvapivě i jejich velice krátkým osvětlením v noci se hladina serotoninu, potažmo melatoninu okamžitě výrazně změní. Jako první na světě se svým týmem zjistila, že tvorba melatoninu je řízena biologickými hodinami, které je nasvěcováním možno ovlivňovat.

Další složité pokusy vedly k poznání, že biologické hodiny savců jsou nastavovány délkou dne, tedy roční dobou. Tématu biorytmů a biologických hodin u savců - včetně člověka - Helena Illnerová věnovala velkou část svých výzkumů doma i při svých pobytech v zahraničí a poznatky, které přitom získala, jí přinesly světové uznání na poli chronobiologie.

Přednášela také fyziologii a patofyziologii na lékařské fakultě. Byla místopředsedkyní a posléze i předsedkyní Akademie věd ČR, stála taktéž v čele Učené společnosti ČR a předsedala i České komisi pro UNESCO.


Připravila: Jana OlivováTechnická spolupráce: Petr Janečka

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.