Osudy Stanislava Schottla

6. červen 2016

Rozhlasové vzpomínky skauta, poúnorového emigranta, významného činitele čs. exilu ve Švédsku.

Poslouchejte na Vltavě od 6. června 2016 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a četba.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


Rodák z Polešovic (nar. 1929) nedaleko Uherského Hradiště. Pochází z živnostenské rodiny. Vzpomíná na šťastné válečné dětství a fantastické mládí ve skautském hnutí. Tomu učinil konec Únor 1948. Necelý rok po převratu se ještě ne ani maturant se dvěma kamarády rozhodl k útěku. Podařilo se jim dostat se přes hranice do Rakouska, přes Vídeň až do Lince, kde byla americká zóna.

K cestě do Švédska Stanislavu Schottlovi pomohla skautská legitimace, kterou má dodnes. Zde začal znovu od začátku - pracoval, studoval, nakonec se stal strojním inženýrem a v oboru působil celý život, založil rodinu. Postupem let se „Sten“ - jak mu říkali kolegové a kamarádi - stal organizátorem krajanského života v jižním Švédsku, s neúnavnou vírou ve svobodný domov, čehož se nakonec dočkal.


Připravila: Vladimíra BezdíčkováTechnická spolupráce: Petr Janečka

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.