Proměny amerického snu. Repríza silvestrovského programu

16. srpen 2017

Už více než deset let reprízujeme vždy poslední sobotu v srpnu vltavský silvestrovský program. Domníváme se totiž, že letní atmosféra žádné škody na silvestrovské náladě nenapáchá. Letos jsme udělali malou výjimku: silvestr reprízujeme už tuto sobotu 19. srpna, v sobotu 26. srpna se budeme věnovat mezinárodnímu festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.

Vysíláme 19. srpna od 12.00 hodin do 20. srpna 6:00 hodin.

Sen o Americe jako o zemi neobyčejných možností znají na celém světě. My se zaměříme na čas po 2. světové válce, kdy se USA staly v socialistické propagandě zemí zkarikovaného „strýčka Sama“, odporného milionáře v cylindru, sedícího na žoku plném dolarů. Sen o svobodě, blahobytu a dobrodružství vstoupil do ilegality, příběhy o Divokém západě, ať už v knížkách nebo ve filmech, byly označeny za imperialistický škvár a přestaly vycházet.

Fakt, že je něco zakázané, je ovšem pro snění to nejlepší prostředí, a tak jsme v Čechách toužili po komiksech a rodokapsech, hráli si na kovboje a indiány a zpívali u táboráku teskné písně o Skalistých horách. A v kódu toho „amerického snu pod českou peřinou snu“ psali Jan Skácel, Josef Škvorecký, Ivan Vyskočil s humorem a dávkou ironie.

Následuje pořad Vladimíra Hendricha Starý oráč na krvavé líše o překladateli detektivek americké drsné školy Františka Jungwirtha. Na překladatele vzpomínají jeho přátelé Josef Škvorecký, Jan Zábrana a další. Starý oráč je rozdělený do čtyř dílů, mezi kterými bude znít jazz, vlastně celé silvestrovské vysílání na Vltavě bude prostupovat seriál Dějiny jazzu v 10 minutách, jehož motto zní „na počátku byl rytmus!“

02353914.jpeg

Odpoledne pokračuje možná krutým snem o budoucnosti. Naplněné předpovědi jsou námětem pořadu Fénixova kronika Mileny M. Marešové. Jako inspirací posloužilo vizionářské dílo spisovatele Raye Bradburyho. Na objevitelské cestě za poznáním smyslu dystopií i vesmírných fantazií autorku pořadu provázejí překladatelka Jarmila Emmerová a znalec Bradburyho díla Ondřej Müller. „Je čas boření a čas stavění,“ cituje z biblické knihy Kazatel v závěru proslulého Bradburyho románu jeho hlavní hrdina. Kazatele se naučil nazpaměť, aby zachránil slova před zánikem ve 451° Fahrenheita, což je teplota, při které hoří papír. Ovšem že Rayi Bradburymu při psaní nejen této dystopie fantazie nechyběla. Jenže jak se má fantazie k „realistickým“ představám? Jeho předpovědi „telestěn“, všudypřítomných telefonů a nekonečných billboardů kolem silnic, zní obdivuhodně věrohodné.

03226744.jpeg

Z operety do thrilleru a nového dne

Dominantou večerní části amerického silvestrovského dne bude opereta Johna Philipa Sousy El Capitan  z roku 1896. Řadu posluchačů jistě potěší i písně v podání Marilyn Monroe. Asi bych to neměl prozrazovat, ale letos by Marylin oslavila devadesátiny.

Do večerního programu zařazujeme také pořad První americký bedekr aneb Plzeňská snění. Vydáme se v nich na procházku bulvárem, nyní Americkou třídou – od amerického pomníku k Mrakodrapu. A pak na retro ochutnávku americké limonády, servírovala se v kultovní kavárně „ U Nováků“.  Zastavíme se v pohřební službě Pieta, která nabízí speciální dubové rakve Amerika. A pak zamíříme na sever, do míst, kde se kdysi nalézalo staroplzeňské zákoutí zvané Amerika.

Provázet vás bude rozhlasový režisér Miroslav Buriánek, o kterém jeden kritik nedávno napsal, že mu připomíná starého Ferlinghettiho, a Tamara Salcmanová, čestná občanka státu Texas.

Do poslední hodiny jsme nachystali laciné horory, pokleslé komedie a šílené thrillery. Béčkové americké filmy jako stvořené pro promítání o silvestrovské noci v pořadu Zavřete oči, promítáme! doporučí dramaturgové Festivalu otrlého diváka Petr Šaroch, Jiří Flígl a Antonín Tesař.

A po půlnoci přednese svůj horoskop na rok 2017 vltavský astrolog Vítězslav Čížek. A mimo jiné se budeme věnovat americkému snu podle Andyho Warhola a odhalíme pravou identitu jednoho proslulého básníka a prozaika. Název pořadu napovídá, jakým směrem se pátrači vydali: Charles Bukowski, starý chachar ostravski.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.