Roman Ludva: Sad. Rozhlasová hra o slivovici a lásce až za hrob

15. únor 2022

Poslechněte si minimalistickou baladu ze Vsetínska, za kterou získal Roman Ludva třetí místo v soutěži o původní rozhlasovou hru, vypsané Českým rozhlasem u příležitosti 90. výročí. Hru o slivovici a lásce až za hrob najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Ondráš (Ivan Řezáč), Dědek (František Švihlík), Ondráš 12letý (Martin Skopalík), Ondráš 18letý (Tomáš Krejčí), babička (Drahomíra Hofmanová), Majka (Anna Cónová), hlasy (Jaroslav Dohnal, Jaromír Skříčka, Ladislav Špok, Zdeňka Špoková, Dagmar Krupová, Petr Matoušek, František Vilímek), vypravěč (Ivan Řezáč)
Dramaturgie: Kristina Žantovská
Hudba: Jan Trojan
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2014

Kácení stromů v lese, sázení trnek v sadu, zapřahání koní i pálení slivovice, to je celý Dědkův život. S vnukem Ondrášem, který už je „ogarem z města“, k sobě obtížně hledají cestu. Jejich vztah je obrazem zpřetrhaných tradic, které se pokoušejí znovu vzkřísit.

Roman Ludva (1966) žije a pracuje v Olomouci. Je zavedený autor, jehož romány Poslední ohňostroj (2004), Stěna srdce (2001), Jezdci pod slunečníkem (1999), Žena sedmi klíčů (1997), Smrt a křeslo (1966) a povídky (Falzum, 2012) mívají často napínavou detektivně-kriminální zápletku. Je také autorem několika televizních scénářů, divadelní hry a libreta k muzikálu.

Autor je úsporný ve slovech, nepopisuje, nevysvětluje. Rozhovor se mezi postavami odehrává více v odmlkách a v tom, co si Dědek s Ondrášem nedokážou říct. O to větší prostor dostává zvuková kresba prostředí staré chalupy a sadu, kam příběh Ludva umístil.

Aby zachoval jedinečnost textu, zvolil režisér hry Ivan Chrz filmový způsob natáčení v autentickém prostředí skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Inscenace byla natočena na přelomu let 2013 a 2014, hlavní role si zahráli Ivan Řezáč a František Švihlík.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio