Viktor Dusil: Snídaně v osm, oběd ve dvanáct. Josef Kemr jako bývalý artista očišťuje své jméno

3. prosinec 2023

Děj nás zavede do domova pro seniory na počátku devadesátých let. Neovládá ho ani tak sestra představená, jako spíš vitální klient, bývalý pracovník estrádní agentury JUDr. Šajda. Ve jménu dobra a služby ostatním klientům dokáže zorganizovat život v domově ke svému prospěchu. Právě rozehrál plán, na jehož konci má být nemalý zisk... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Karel Gubin, bývalý artista (Josef Kemr), dr. Josef Šajda, bývalý úředník artistické agentury (Svatopluk Beneš), Alžběta Křapková, bývalá uklízečka (Stella Zázvorková), Anna Vondráčková, vdova po starožitníkovi (Slávka Budínová), Marie Sovová, bývalá prodavačka v cukrárně (Luba Skořepová), Pour, bývalý plukovník (Soběslav Sejk), Alenka, Šajdova dcera (Iveta Dušková), číšník Josef, vnuk Křapkové (Václav Sloup), řádová sestra Veronika (Jana Andresíková), Ing. Daněk (Lubomír Lipský) a další
Dramaturgie: Dušan Všelicha
Zvuk: Hynek Nováček
Hudba: Svatopluk Košvanec, Leoš Kosek
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: 1992

K nelibosti JUDr. Šajdy se objeví bývalý akrobat, jemuž kdysi vnutil do čísla neschopnou artistku. Když zákonitě došlo k tragédii, celou vinu hodil na něj. V novém souboji, ve kterém bývalý cirkusák chce obhájit svou čest, má doktor Šajda dlouho navrch… 

Viktor Dusil (1931–2006) se proslavil zejména svými knihami z cirkusového prostředí. Vydával je zhruba od šedesátých let. Celý život ho provázela láska k artistickému umění, dokonce několik let sám působil jako cirkusový režisér. Díky tomu pronikl do tamějšího prostředí, nasál atmosféru manéží a dokázal o tom podávat věrohodná svědectví ve svých dílech.

Do cirkusového prostředí zasadil Viktor Dusil i s rozhlasovou hrou Cirkus Kontinent, kterou Vltava v této programové řadě odvysílala v roce 2020. Jeho znalost mu pomohla i při budování zápletky hry Snídaně v osm, oběd ve dvanáct z roku 1992.

A stejně jako Jiří Horčička měl i režisér Jan Fuchs šťastnou ruku při výběru obsazení jejího nastudování. V inscenaci se kromě Josefa Kemra a Svatopluka Beneše objeví Stella Zázvorková, Slávka Budínová, Luba Skořepová, Soběslav Sejk, Václav Sloup, Lubomír Lipský, Milan Neděla a další.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.