Zygmunt Bauman: Postmoderní příhody těla

13. leden 2017
Hry a četba

Polský sociolog Zygmunt Bauman, který zemřel minulý týden, žil od roku 1968 v emigraci. Emeritní profesor univerzity v Leedsu byl také autorem řady zásadních knih o modernitě a postmoderním způsobu života a v neposlední řadě přišel se sociologickým konceptem tekuté modernity. Světově proslul svou knihou o vztahu modernity a holocaustu. U nás byly jeho práce vydávány už v 60. letech a přispěly k oživení sociologických věd. On-line do 21. ledna 2017.


Postmoderní tělo je především odběratelem požitků. Konzumuje a stravuje zážitky. Je nástrojem rozkoše, protože využívá přirozenou schopnost reagovat na podněty. Správné plnění těchto funkcí se nazývá výkonnost – fitness.

V 90. letech sestavil ze svých esejů – speciálně pro české vydání – knihu „Úvahy o postmoderní době“, která v roce 1995 vyšla v sociologickém nakladatelství SLON. V této knize esejů se Zygmunt Bauman zabývá sociologickými aspekty života v postmoderní společnosti: proměnami životního stylu a vzorců chování, velkoměstským životem, způsoby zacházení s tělem a osudy mravnosti.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio