Co všechno stíhá Daniel Barenboim

15. listopad 2012

V rámci vltavského Slova o hudbě uvádíme každý čtvrtek v pozdním odpoledni živě vysílaný pořad Studio D s podtitulem "Dialog - diskuse - debata". Přináší postřehy a názory k aktuálním tématům hudebního života, a to i k těm, o nichž se veřejně tolik nemluví.

Na osobnost dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima, jemuž věnuje stanice Vltava 15. listopadu, v den jeho sedmdesátin, několik pořadů, se zaměří také Studio D.

Budeme v něm mluvit o tom, co všechno slavný hudebník za svůj život stihl - a dovolíme si i jistý kritický osten: velké množství aktivit totiž pro hudebníka přirozeně znamená méně času na přípravu a na cvičení a to pak bývá na úkor kvality.

Zaměříme se ale také na orchestr Západovýchodní divan, který spojuje mladé hudebníky znepřátelených zemí Blízkého východu, což je mimořádný počin Daniela Barenboima - s pozoruhodnými politickými souvislostmi. Vedle Pavla Ryjáčka a Jindřicha Bálka budou ve studiu také hornista Radek Baborák a jeho manželka violoncellistka Hana Baboráková; oba měli možnost s Danielem Barenboimem úzce umělecky spolupracovat.

autor: Petr Veber
Spustit audio

Více z pořadu