Stoleté Svěcení jara

28. květen 2013

Svěcení jara - originální název zvolil Igor Stravinskij ve francouzštině - Le Sacre du Printemps, vzniklo pro Ruský balet Sergeje Ďagileva, který působil v Paříži. Ke skandální premiéře došlo přesně před sto lety, 29. května roku 1913 v Théâtre des Champs-Élysées.

Obrazy z pohanského Ruska, inspirované starým rituálem uctívání příchodu jara, na kterých spolupracoval s malířem Nicholasem Roerichem, způsobily při premiéře legendární poprask (lidé hvízdali, pokřikovali, až tanečníci neslyšeli hudbu, a tloukli se deštníky), vyvolaný jak hudbou, tak revoluční choreografií Vjačeslava Nižinského. Stravinskij i Nižinskij byli neúspěchem zklamáni, avšak podle Ďagilevových slov se "stalo přesně to, co chtěl". O rok později, při koncertním provedení, už bylo nadšení obecenstva tak veliké, že Stravinskému provolávalo slávu a dokonce byl ze síně vynesen na ramenou na náměstí.

Dějově je balet fantastickou rekonstrukcí slovanského pohanského jarního rituálu, při němž, dle Stravinského slov "moudří starci sesazení v kruhu pozorují předsmrtný tanec dívky, kterou pak obětují bohu Jara, aby získali jeho milost".

Spustit audio