Folklorní inspirace s Filharmonií Brno

7. únor 2013

Příspěvkem Českého rozhlasu do letošní Koncertní sezóny Euroradia - programového bloku s tematickým zaměřením Folklorní inspirace v klasické hudbě - bude koncert Filharmonie Brno.

Letošní Koncertní sezóna Euroradia věnuje jednu ze svých tematických řad folklorním inspiracím v klasické hudbě. Sedm večerů vyplní programy z Monte Carla, Dublinu, Rigy, Madridu, Bukurešti, Brna a Barcelony. Filharmonie Brno připravila reprezentativní program z děl českých autorů. V úvodu koncertu připomene jednu z nejvýraznějších brněnských skladatelských osobností nedávné minulosti Miloslava Ištvana - jeho kompozicí Hry, sedm obrazů pro symfonický orchestr z roku 1977.

Symbolem sepětí s moravským folklorním prostředím se stala tvorba Leoše Janáčka, který při umělecké návštěvě Londýna roku 1926 svůj vztah vyjádřil takto: "...Lidová píseň! Já v ní žiji odmalička. V lidové písni je celý člověk - tělo, duše, okolí, vše...Kdo roste z lidové písně, roste do celého člověka.. .Lidová píseň váže národ, váže národy, všechno lidstvo, v jednoho ducha, v jedno štěstí, v jedno blaho...". Lašské tance, původně nazvané Valašské, jsou uměleckým ztvárněním regionálně přesně vymezených tanců. Vznikaly v letech 1889 - 1890 a jsou prvním větším orchestrálním díle tehdy pětatřicetiletého Leoše Janáčka.

01109671.jpeg

Vrcholem večera bude nesporně provedení kantáty Kytice od Bohuslava Martinů. Cyklus skladeb na lidové texty pro smíšený a dětský sbor, sóla a malý orchestr vznikal v letních měsících 1937 během skladatelova pobytu ve Francii na objednávku pražského rozhlasu. Půvabná poetika lidových textů ze sbírek Františka Sušila a Karla Jaromíra Erbena se stala základem působivého a hluboce národního díla reflektujícího lidovou kulturu s ušlechtilým nadhledem, sugestivním zvukovým obrazem a širokou výrazovou škálou. Dílo Bohuslav Martinů dedikoval svému blízkému příteli - malíři Janu Zrzavému, se kterým se v Paříži přátelsky stýkal. Sólisty koncertu budou pěvci Marie Fajtová, Lucie Hilscherová, Tomáš Kořínek a Miloš Horák, spoluúčinkovat bude Dětský sbor Kantiléna se sbormistrem Jakubem Kleckerem, a Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou, dirigentem koncertu je šéfdirigent Filharmonie Brno Alexandar Marković.

01109673.jpeg

Společné vysílání národních rozhlasů sítě Evropské vysílací unie se uskuteční v pondělí 18. února a připojí se k němu stanice v Austrálii, Bulharsku, Dánsku, Estonsku, Chorvatsku, Litvě, Lotyšsku, Německu, Nizozemí, Norsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Španělsku a Turecku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.