Jak se volební hlasy přepočítávají na mandáty

11. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Dnes si budeme v našem volebním seriálu povídat o tom, jak se volební hlasy přepočítávají na mandáty. Zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová nám ale nejdříve řekla, kolikeré volby u nás máme.

Každý občan 18 let u nás může volit do čtyř zastupitelských orgánů, a sice do obecního zastupitelstva, do krajského zastupitelstva. Do sněmovny a do Senátu. Červnové volby budou sněmovní, na podzim nás pak čekají volby komunální a některé z nás i volby senátní. Pražany také volby krajské. Letošní volby do sněmovny mají podle hlavního gestora Českého statistického úřadu Pavla Kuklíka jednu zvláštnost.

Pavel Kuklík, Český statistický úřad: V těchto volbách se používá tzv. dďHondtova metoda, která umožňuje rozdělit všech 200 mandátů v Poslanecké sněmovně v jednom skrutinium beze zbytku, takže na rozdíl od minula se už nebude organizovat, jak byli voliči zvyklí, slýchali to v tzv. druhé skupině.

Volíme tedy ve 14 volebních krajích. Ty jsou různě veliké,jak rozlohou, tak počtem obyvatel. Přitom mandáty se přepočítávají na jednotlivé kraje. Zda nebudou některé menší kraje v nevýhodě, to byla další otázka pro gestora voleb z ČSÚ Pavla Kuklíka. Ten mi situaci vysvětlil na příkladu karlovarského a Plzeňského kraje.

Pavel Kuklík, Český statistický úřad: Zhruba bychom mohli říci, že Karlovarský kraj je poloviční, co do rozlohy a počtu obyvatel proti Plzeňskému kraji, ale vůbec to neznamená, že když přijdou v Karlovarském kraji všichni voliči a v Plzeňském jich přijde 10 %, tak tím pádem Karlovarský kraj dostane těch mandátů víc, protože se ti voliči, kteří přišli k volbám o to zasloužili.

Takže pozor voliči, pokud chcete, aby váš kraj měl ve sněmovně významné zastoupení, je recept snadný. Jít v co největším počtu k volbám. Poté, co budou rozděleny mandáty do sněmovny mezi politické strany, může se začít vyjednávat o povolební situaci. Je více než jasné, že jednání zahajuje ta strana, která získá mandátů nejvíce. Ona se totiž bude snažit získat i vládu. K tomu ji ale většinou nestačí její vlastní mandáty. Víme, jak po volbách v roce 1996 fungovala tzv. křehká koalice ODS, KDU-ČSL a ODA, která měla ve sněmovně těsnou většinu hlasů. Vše zatím ale vypadá tak, že zatím ani budoucí vítěz voleb nezíská sám přes 100 mandátů ve sněmovně, a tak bude muset hledat spolehlivého partnera, který mu jeho vlastní hlasy doplní. Kdo to bude, a jak si po volbách povede ve složitých jednáních? O tom můžeme už v pátek a v sobotu rozhodnout my, voliči.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: daj
Spustit audio

Více z pořadu