Vše o hlasovacích lístcích

12. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Tentokrát si ve volebním seriálu budeme povídat o hlasovacích lístcích. Kdy máme lístky se všemi politickými subjekty, které kandidují v našem volebním kraji dostat? Jak a kdy máme hlasovací lístky vyplnit? Jaké máme možnosti preferenčních hlasů? Poradí vám redaktorka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Hlasovací lístky bychom měli dostat nejpozději tři dny před volbami. To znamená, že bychom je ve svých domácích schránkách na poštu měli mít dnes. Radiožurnálu to řekla mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková: "V případě, že dojde k jejich poškození nebo ztrátě a nebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti o vydání nové, volební sady hlasovacích lístků."

Naši krajané žijící v zahraničí dostanou hlasovací lístky přímo v den voleb na zastupitelských úřadech. Lístky bychom si měli zkontrolovat a samozřejmě si promyslet, kterou stranu, hnutí či koalici zvolíme. Lístky vyplňujeme až ve volební místnosti. Když do ní v den voleb přijdeme, měli bychom si podle mluvčí Bártíkové zkontrolovat informace volební komise o změnách či chybách na hlasovacích lístcích. "Musí být vyvěšeny všechny vzory hlasovacích lístků a prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidáta, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením voleb," vysvětluje mluvčí.

Volič před komisí prokáže svou totožnost a státní občanství platným dokladem, to je cestovním pasem, diplomatickým pasem či občanským průkazem. Pak si od komise vezme úřední obálku a odejde do prostoru pro úpravu hlasovacích lístků. "V tomto prostoru vloží volič do obálky jeden hlasovací lístek té politické strany, politického hnutí nebo koalice, pro něž se rozhodl hlasovat," doplňuje Bártíková a zdůrazňuje, že každý volič má k dispozici preferenční hlasy, kterými může ovlivnit pořadí na kandidátce. "Na hlasovacím lístku zároveň může volič zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u dvou kandidátů uvedených na témž hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost."

Preferenčními hlasy tedy můžeme politickým subjektům vyslat jasnou zprávu. Pořadí kandidátů,které vzešlo ze stranických primárních voleb se nám nelíbí. Toho a toho konkrétního kandidáta členové strany podcenili, a tak se mi voliči pokusíme rozhodnout jeho vstupu do sněmovny sami. Zítra si ve volebním seriálu povíme, jak budou na naší stanici zveřejňovány odhady voleb a předběžné i konečné výsledky boje politických subjektů o vstup do sněmovny.

autoři: daj , dka
Spustit audio

Více z pořadu