Poslední praktické rady voličům

12. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Seriál praktických rad a informací o volbách 2002 končí. Redaktorka Radiožurnálu Dana Jaklová, která pro vás seriál připravila, vám dnes nabízí poslední balík nejdůležitějších pokynů, s nimiž můžete odejdete do svých volebních místností.

V České republice a na našich zastupitelských úřadech se bude v pátek volit od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. V zemích, kde je proti nám časový posun dvě hodiny, se otevírají volební místnosti ve 12 hodin a volí se do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 12 hodin.

V zemích s posunem času o čtyři a více hodin jsou podle mluvčí ministerstva vnitra Gabriely Bártíkové jiné volební dny. "Čtvrtek a pátek, kdy hlasování začíná ve 14 hodin a končí ve 21 hodin místního času, jde-li o hlasování v místě, v němž nastává spodně označený hodinový čas později o více jak čtyři hodiny ve srovnání s hodinovým časem na území České republiky," vysvětlila Bártíková.

Hlasovací lístky už bychom měli mít všichni doma, pokud bychom je ale zapomněli nebo znehodnotili, pak nám volební komise přímo ve volební místnosti vydá náhradní sadu hlasovacích lístků.

Před volební komisí ale musíme nejprve prokázat svoji totožnost a občanstvím. "Platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky, cestovním průkazem, anebo občanským průkazem," upřesňuje mluvčí.

Ještě před tím, než se s úřední obálkou a hlasovacími lístky odebereme do prostoru pro úpravu hlasovacích lístků, měli bychom si u volební komise zjistit všechny důležité informace o kandidátech. Okrsková komise také musí podle mluvčí Bártíkové zveřejnit i všechny chyby v hlasovacích lístcích. "Musí být vyvěšeny všechny vzory hlasovacích lístků a prohlášení o vzdání se kandidatury nebo odvolání kandidáta, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením voleb."

Pak už se můžeme odebrat takříkajíc za plentu, tedy prostoru pro úpravu hlasovacích lístků, kde do úřední obálky vložíme lístek té strany, hnutí či koalice, kterou chceme volit. Můžeme provést i úpravu hlasovacího lístku. "Na hlasovacím lístku volič zároveň může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u dvou kandidátů uvedených na témže hlasovacím lístku vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost," dodává Bártíková.

Samozřejmě, že se ve volební místnosti chováme důstojně a vůbec tak, abychom neohrozili průběh voleb. Na závěr všem voličům přejeme šťastnou volbu a také to, aby naše příští vláda byla takové, jakou ji většina voličů chce mít.

autoři: daj , dka
Spustit audio

Více z pořadu