Kdy budeme znát první výsledky voleb?

13. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Jak se dozvíte odhady, ale i průběžné a konečné výsledky sněmovních voleb? Pokud budete o volebním víkendu poslouchat Radiožurnál, pak vám Dana Jaklová slibuje, že dostanete nejaktuálnější zprávy.

Hned v sobotu až se po 14. hodině uzavřou volební místnosti, bude Radiožurnál vysílat výsledky průzkumu z České televize. Ten je založený na metodě dotazů voličů při odchodu z volebních místností na více než 360 místech v republice. Další informace budeme přinášet z Českého statistického úřadu, kde bude reportér Radiožurnálu. Kdo z vás má přístup na Internet, může průběžné výsledky voleb sledovat na adrese www.volby.cz. Podle hlavního gestora voleb z Českého statistického úřadu Pavla Kuklíka jsou letošní sněmovní volby první, kdy výsledky voleb zpracovává převážně státní správa.

Pavel Kuklík, Český statistický úřad: Účast zástupců kandidujících politických subjektů ve volbách zůstala prakticky jenom na té základní prvotní nejnižší úrovni, a to je okrskových volebních komisí.

Jak bude odevzdání dat zástupců politických stran Českému statistickému úřadu konkrétně probíhat, k tomu opět hlavní gestor voleb Pavel Kuklík.

Pavel Kuklík, Český statistický úřad: Okrsková volební je kolektivní k politickým orgánům zjistí prvotní výsledky hlasování, sepíše o tom zápis ve formalizované podobě, ten kolektivně schválí, protože komise rozhoduje hlasováním o správnosti tohoto zápisu a určení členové té komise ten zápis vezmou a přivezou ho na to naše určené pracoviště, na to naše přebírací místo.

Přebíracích míst statistického úřadu bude po celé republice 496. Také jedno přebírací místo bude na ministerstvu zahraničí, kam dorazí výsledky voleb z našich zastupitelských úřadů v cizině. Kromě už zmíněných informací volební výsledků a zveřejnění předběžných a konečných výsledků sněmovních voleb, bude mít Radiožurnál své zpravodaje na sekretariátech čtyř parlamentních stran, tedy ODS, ČSSD, Koalice a KSČM a také krátkovlnnou vysílačku s níž bude zpravodaj Radiožurnálu objíždět sídla menších politických subjektů.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: daj
Spustit audio

Více z pořadu