Vysočina zatím bez jasného favorita voleb

Vysočina v tuto chvíli nemá svého jasného volebního favorita. Zatím stejný počet lidí chce totiž volit ODS a ČSSD. Na třetím místě by se v poměrně těsném závěsu umístila Koalice, čtvrtí komunisté naopak už dost výrazně ztrácejí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní předvolební průzkumy

Exkluzivní předvolební průzkumy | Foto: Jan Rosenauer

Jen pouhé 3 desetiny hlasů voličů teď ODS dělí od ČSSD. Boj o první a druhé místo je tedy v kraji Vysočina skutečně napjatý. "Ten volební výsledek je v tuto chvíli velmi vyrovnaný, takže se nedá očekávat, že by ČSSD zopakovala svoje vítězství z minulých voleb, kdy měla poměrně výrazný náskok na ODS. Znamená to tedy, že ČSSD oproti tomu roku 1998 v tuto chvíli ztrácí, a je to zhruba asi 11 procent rozdíl," říká Jitka Uhrová z agentury STEM.

Podle ní má v nynějším, velmi vyrovnaném soupeření, přece jen jednu malou výhodu ODS: mezi lidmi, kteří ji teď chtějí volit, je oproti stoupencům ČSSD totiž o něco víc těch pevně rozhodnutých. Tedy těch, co jsou si tím, koho budou volit, prý už definitivně jisti. "Když se podíváme na ty rozhodnuté, tak ODS mírně získává, ale ten náskok není nikterak dramatický, jsou to zhruba 4 procentní body."

Se ztrátou 3 % hlasů na první dvě strany je třetí na Vysočině Koalice. "Ta se umisťuje poměrně těsně za vedoucími ODS a ČSSD, a potom již s výraznější ztrátou je KSČM na čtvrtém místě se ziskem zhruba 14 procentních bodů."

Před stranami na dalších místech je po čtvrté KSČM podle Jitky Uhrové už propastný rozdíl. "Jako v těch ostatních krajích se nedá ani v kraji Vysočina očekávat, že by některá další strana postoupila do parlamentu. Té pětiprocentní hranici je nejblíž Strana zelených, ale má v tuto chvíli pouze tři procenta." Od minulých voleb totiž své favority měnili lidé na Vysočině méně často než jinde.

Koalice zase v kraji Vysočina boduje hlavně díky těm, co minule dali hlas lidovcům. "V porovnání s těmi ostatními kraji je to vlastně nejvyšší hodnota bývalých voličů KDU," upozorňuje Uhrová.

Z účasti lidí u voleb na Vysočině by prý politikové mohli mít radost. "Je to vysoké číslo - 79 procent lidí uvedlo, že by se voleb účastnilo, opět tradičně to jsou častěji lidé starší 60 let."

Podobně se Vysočina od krajů ostatních neliší ani v tom, co si lidé od voleb slibují. "Zhruba 45 procent očekává zlepšení po volbách."

20. a 21. května odpovídalo při průzkumu v kraji Vysočina přes šest stovek lidí. O přízeň voličů tam usiluje 23 politických subjektů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Dvořák a J. Uhrová - průzkum STEM na Vysočině

Kompletní výsledky průzkumu včetně grafů naleznete na webu Českého rozhlasu Volby 2002. Zde naleznete také přehledy kandidátů v jednotlivých krajích, rozhovory s politiky, diskuse politiků a přehled o předvolevním vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu.

přehled grafů - Kraj Vysočina | Foto: Martin Hromádka

Související příspěvky:
Kraj Vysočina - exkluzivní předvolební průzkum
Ústecký kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Středočeský kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Praha - exkluzivní předvolební průzkum
Plzeňský kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Pardubický kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Olomoucký kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Moravskoslezský kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Liberecký kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Královéhradecký kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Karlovarský kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Jimoravský kraj - exkluzivní předvolební průzkum
Jihočeský kraj - exkluzivní předvolební průzkum

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme