Cukr + čas = zubní kaz

13. leden 2014

Hostem v odpolední poradně Tamary Peckové byla zubní lékařka Taťána Vrbková. „Zubní kaz je nejrozšířenější infekce na světě. Téměř 100% lidí ji má,“ začala své pondělní vyprávění jihlavská zubařka.

Za zvýšený výskyt zubního kazu může množství rafinovaného cukru, který zkonzumujeme. Taťána Vrbková ale od mlsání neodrazuje. „To si klidně zamlsejme, ale musíme tu čokoládu sníst najednou. Ale pozor, já to říkám z hlediska zubního lékaře, ne dietologa. To pomalé, celodenní mlsání je špatně. Cukr má prostor.“

Ideální je po každém jídle zuby pořadně vyčistit. „Je mi jasné, že to mnohdy není možné, ale aspoň pořádně ústa vypláchnout. Stačí čistou vodou. To myslím zvládne každý,“ dává tip na ústní hygienu po jídle Taťána Vrbková.

Ideální způsob, jak objevit zubní kaz, je na rentgenu. „Takový kaz nás nebolí. Jediná účinná léčba je kaz odvrtat a dát výplň. Stále se často používají amalgámové. Kupujeme je v kapslích, vyhneme se tak nebezpečnému skladování volné rtuti. Bohužel amalgámová plomba, která je prášková a musí se smíchat se rtutí, je jediná, kterou proplácí pojišťovna. A moc lékařů ji z bezpečnostních důvodů nepoužívá. Pokud vám zubař udělá plombu a vy za ní neplatíte, zaplatil ji ze svého,“ uzavírá jihlavská zubařka Taťána Vrbková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.