Lubomír Mach: Se servisem sekaček a křovinořezů nečekejte

Právě teď je čas, kdy byste měli své zahradní stroje připravit na sezónu. Týká se to všech strojů, které používáme na zahradě – sekačky, křovinořezy, motorové pily, vertikutátory (prořezávače trávníků), drtiče na větve a jiné. V jarních měsících už mohou být servisy plné a čekací doby delší.

Všechny stroje je potřeba mít během zimy správně uložené, ale v těchto měsících už také začít pomýšlet na jejich vhodný servis. Lubomír Mach z OD Kinský ve Žďáře nad Sázavou doporučuje podle typu stroje výměnu oleje, seřízení motoru a jeho kontrolu, čištění nebo výměnu filtrů případně nabroušení a vyvážení nožů. Větší stroje vyžadují delší servis, navíc se u nich ještě vyměňují vzduchové i olejové filtry, měli bychom proto počítat s časovou rezervou. Se vším by vám měli v odborném servisu poradit.

Stroje, které mají motor, je vhodnější přes zimu uzavřít do místnosti, např. do garáže nebo do stodoly, venkovní uchování pod plachtou vhodné není. V případě uchování strojů v zahradních domcích je dobré sekačku přikrýt alespoň dekou, není-li k dispozici garáž nebo jiná vytápěná část domu.

Podle Lubomíra Macha by se ve špatně zazimovaných sekačkách mohly objevit problémy s motorem. Pokud v něm necháme starý benzín, přes zimu se do něj může dostat voda, ten potom zvodnatí a sekačka pak hůře startuje nebo se objeví jiné problémy s motorem.

CHAT:

p. Novotná: Ovdověla jsem a nevím co se stroji: traktůrek, sekačka Honda, motorová pila - je lepší přes zimu nádrž úplně vyprázdnit nebo dát stabilizátor do benzínu, kdy se to musí a kdy ne? Děkuji!
Přeji hezký den!
To je mi upřímně líto. Pokud jde o stroje, tak na zimu je lepší u strojů vyprázdnit nádrže, tzn. buď benzín v nádrži všechen spotřebovat nebo ho vypustit do nějakého kanystru. Stabilizátor nebo nějaká aditiva jako lajkovi bych nedoporučoval do benzínu přidávat. Pro Vás, jako pro ženu, bude spíš lepší zastavit se v některém za servisů specializovaných na zahradní stroje a sekačky a nechat si stroje na jarní a letní sezonu v tomto servisu připravit. Jménem obch. domu KINSKÝ Žďár a.s. Vám děkuji za dotaz. Mach L.

p. Petr, Humpolec: S jakou značkou ručních motorových sekaček máte nejlepší zkušenosti, nejmíň se kazí, mjaí nejméně poruch? Děkuji!
Hezký den, u sekaček jde spíš o to, jak se k této sekačce bude chovat sám zákazník. Jsou výborné jak značkové sekačky, tak i sekačky vyrobené mimo EU. Pokud jde o značky, tak velmi kvalitní jsou sekačky od fi.GARLAND, VIKING, AL-KO a pod. Pokud jde o motory, tak se nám velice osvědčily motory B+S,ať už ze strany chodu, startování i poruch. Jde o velmi kvalitní motory. Je to však podmíněno alespoň částečnou údržbou nebo starostlivostí ze strany zákazníka, tzn. alespoň nějaký servis, čištění a pod. Děkuji za dotaz. Mach L.

autor: dak
Spustit audio