Kotle zatím podle Zbyňka Boudy vypínat nemáme

3. březen 2014
Dobré odpoledne

Velké mrazy už zřejmě na Vysočinu ani do republiky nedorazí, a tak pondělní odpolední host Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny posluchačům poradil, kdy by mohl nastat ten správný čas ukončit topnou sezonu a vypnout třeba u sebe doma kotel.

„Záleží na tom, jak moc dáme na meteorology. Z minulých let ale známe chvíle, kdy se muselo přitopit v dubnu, v květnu. Žádnému zařízení nedělá dobře, když je vypnuté, kotli vůbec ne. Zatím si nemyslím, že by byla doba to úplně vypnout. Je totiž třeba hlídat, aby dům neprochladl a aby se nezačaly tvořit vlhkost a plísně.“

V minulosti na to byly přesné normy, dneska už nic takového podle Zbyňka Boudy neplatí: „Je potřeba se podívat, kolik se denně protopí, jaká teplota je venku a co se nám děje uvnitř.“ Nejlepší radou tak prý je řídit se vlastními pocity.

Pan Milan se odpoledního hosta zeptal, zda je nejúčinnější mít v každé místnosti vlastní kamna. „Takováto varianta je nejúčinnější z toho pohledu, že teoreticky teplo, které vznikne v místnosti, hned spotřebuju. Nemám ztráty v rozvodech. Na druhou stranu kamna jsou poměrně málo účinný spotřebič, protože množství tepla nám unikne komínem, dochází k výraznému nedopalu, takže nevyužijeme veškerou energii, která je v původním palivu,“ dodává Zbyněk Bouda.

„Rozhodně bych si netroufl tvrdit, že taková varianta je nejúčinnější, protože kamna mají energetickou účinnost standardně okolo 60, 70 %, kvalitní kotel má účinnost 85 %, samozřejmě dojde ke ztrátě v rozvodech, ta ale nebude tak velká.“

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.